Mai månedens gull

Visste du at løvetann kan brukes til både mat, helse og velvære? Ta en titt her, så skal jeg vise deg litt om hva denne vidunderplanten kan brukes til. Så neste gang du går ut døren og ser løvetann, så kanskje du ikke irriterer deg over å ha dem rundt deg – men ser på den som en nytteplante og noe du mer enn gjerne vil plukke og bruke.

En liten follow – up blogg fra sist blogg Løvetannsirup – en hyllest til løvetann

Visste du at denne flotte planten, kan man bruke alt på? Alt fra både roten, bladene, stilken og blomsten?
Her er noen tips og ideer til hva du kan bruke løvetann til :

Ansiktsvann mot uren hud
Løvetann virker rensende på huden. Hell kokt vann over en håndfull hakkede blader, la trekke i noen timer eller natten over, og bruk det som hudvann. For enda bedre effekt: Bruk like deler løvetann- og ryllikblader. Kjempefint for «kvisete» tenåringer!

Badeolje og badesalt
La en håndfull (eller to) løvetannblomster trekke i olje (f.eks. solsikkeolje eller tistelolje ? olivenolje er for fet til å bruke som badeolje) eller i grovt salt i en ukes tid. Tilsett badevannet: Det demper revmatiske smerter, og hjelper mot støle muskler. For å øke luksusfølelsen pleier jeg å tilsette noen dråper aromatisk olje, f.eks. appelsin- eller rosmarinolje.

Noen oppskrifter med løvetann:

Pesto av løvetannblader: (Det er gøy å eksperimentere med andre urter ? prøv for eksempel å erstatte løvetannbladene med skvallerkål! Kjempegodt!)

Til ca. 1/2 liter hakkede løvetannblader passer det å bruke omtrent 2 dl. (god!) olivenolje, 4-5 hvitløksbåter, en liten pose pinjekjerner (75 gram) og litt salt.

Bland løvetannbladene, pinjekjernene og hvitløksbåtene godt med en stavmikser,
hell oljen sakte oppi i en tynn stråle til pestoen har fått riktig konsistens og tilsett salt etter smak.
Jeg synes det smaker godt å blande inn et par store skjeer revet parmesan til slutt.

Urte-ost av løvetannblader:
Bland omtrent like deler cottage cheese, yoghurt naturell og hakkede løvetannblader.  Tilsett litt salt etter smak. Kjempegodt på knekkebrød!
 
Dip av løvetannblomster:
Kjør like deler finhakkede løvetannblomster og cottage cheese i en blander, smak til med salt og pepper og evnt. litt yoghurt naturell hvis du vil ha en tynnere konsistens, og pynt med f.eks. hakkede valnøtter, mandler eller gresskarfrø. Like godt til usunne ostepop som til supersunne snacks av grønnsaker!
 
Løvetannsuppe:
Ingredienser:  Ca. 1 liter løvetannblomster, ca. 1 liter væske (kremfløte + melk), et par spiseskjeer meierismør,  5-6 sjallottløk, salt, pepper, malt muskatnøtt, evnt. et par spiseskjeer sherry eller tørr vermut (noilly prat).
 
La ca. 3 dl. kremfløte småkoke til den tykner. Rør jevnlig. Imens freser du hakket sjallottløk i meierismøret til løken blir blank. Tilsett melken i den tyknede fløten og kok opp. Tilsett løk og smør (avkjølt) og rør godt. Tilsett hakkede løvetannblomster og la småkoke (såvidt!) på svak varme i maks 10 minutter. Til slutt tilsetter du salt, pepper og malt muskatnøtt etter smak, og eventuelt sherry/vermut.
Pynt suppen med gule løvetann-kronblader.
 
Saft av løvetann:
Saft av løvetann smaker kjempegodt og er enkel å lage:  Bruk ca. 2 liter løvetannblomster til 1 liter vann. Kok opp løvetannblomster og vann sammen med en sitron i skiver eller båter. La småkoke i noen minutter, og la deretter saften trekke under lokk i kjøleskapet over natten. Sil fra blomstene, server saften fortynnet med vann ca. 50/50.  Tilsett søtningsmiddel etter smak: Selv bruker jeg ofte litt sukrin eller noen steviablader. Smaker også godt med litt mynte eller en sitronskive i.
Hvis du vil beholde mer av C-vitaminene kan du la vær å koke opp saften. Kok isteden opp vannet med sitronen, la det kjøle seg ned til ca. 70 grader og hell det over løvetannblomstene. Når jeg bruker denne metoden pleier jeg å la saften trekke i ca. 20 timer i kjøleskapet og deretter fortynne den litt mindre. 
 
Og til slutt, alle barns favoritt:
Løvetannsirup
Sirupen er kjempegod på vafler og pannekaker, og til is. Den kan dessuten brukes istedenfor honning i te, og til yoghurt. Også godt søtningsmiddel til saus!
 
Ca 3 liter løvetannblomster småkokes i ca. 1 liter vann i en halvtimes tid, sammen med 1 sitron i skiver eller båter. Sett gryten med lokk på i kjøleskapet og la den trekke over natten. Sil blomstene fra, og tilsett ca. 1 kg. sukker. Kok væsken inn til den får sirup-konsistens (fjern skummet etterhvert), og hell sirupen over på rene, tette glass. 
Som variasjon kan sirupen tilsettes f.eks. mynte, rosmarin eller roseblader.
 
Løvetann som medisin :

Løvetann er en viktig medisinplante som særlig har helbredende virkning på leveren. Den kan også brukes til generell rensing av blodet og som vanndrivende middel. Tradisjonelt er den verdsatt som bugspyttdrivende og appetittvekkende, og den kan ha en gunstig virkning på magen og hele fordøyelsessystemet.

Løvetann har også antireumatisk virkning. Bladene inneholder i tillegg B- og C-vitamin. Den amerikanske urtemedisineren Matthew Wood skriver at noen måneder på tinktur av løvetannrot kan klarne opp lever og gallestrukturene, fjerne stagnasjon, gallestein og hepatitt (gulsot), samt bedre fordøyelsen.

De unge og lyse bladene kan brukes i salat, men blir etter hvert bitre. Det er imidlertid bitterstoffene som har den gunstige virkningen på leveren, og te av løvetannblader smaker ikke verst. Jeg har brukt den mot rennende øyne, og opplever bedring etter bare et par dager med løvetann-te.

Snorking kan også i mange tilfeller henge sammen med en belastet lever, så en leverrens med løvetann kan være verd å prøve hvis du eller dine nærmeste er plaget av det.

Løvetannroten kan brukes som «tyggegummi». Ta opp røttene, børst dem og vask dem, og la dem tørke et par dager. Deretter kuttes de opp i biter, som man tygger på for å få ut bitterstoffene, for så å spytte ut resten. De tørkede løvetannrøttene er imidlertid harde og upraktiske å spise, så det er en fin løsning og lage tinktur av roten. Da får man jo også dobbelt nytte av å ta jobben med å grave dem opp av plenen.

Betennelseshemmende og vanndrivende middel av roten
Roten (fersk eller tørket): Vask roten godt, kutt opp i biter, og legg den på sprit (vodka). La den trekke (under lokk) i flere uker ? gjerne 8-10, sil av, og oppbevar tinkturen i en tett beholder. Dette er et utrolig godt preparat mot væskeopphopninger av alle slag, og mot betennelser. Vanlig dosering for voksne kan være 15-20 dråper i et glass vann eller juice tre ganger daglig. En av fordelene med å bruke løvetann som vanndrivende middel (f.eks. til pasienter som sitter/ligger mye) er at planten inneholder store mengder kalium. Ved langvarig bruk av væskedrivende medisin oppstår ofte kalium-mangel ? det unngår man ved simpelthen å bruke løvetann.
Bladene kan brukes på samme måte, ferske eller tørkede. Tilberedt som te har de samme effekt, men virker mye mildere.

Plantesaften mot stikk og forbrenninger
Den hvite plantesaften i stilken gir effektiv lindring mot både insektsstikk og forbrenninger ? for eksempel fra brennmanet eller nesle. «Skjær» stilken åpen på langs med en negl, og gni saften mot stikket/forbrenningen. Hjelper godt både mot maurbitt og vepsestikk. 

Løvetann-te
I tillegg til å smake godt (tilsett honning hvis du synes den er litt bitter), virker løvetann-te alment styrkende, rensende, blodfortynnende (NB: Ikke bruk store mengder hvis du bruker blodfortynnende medisin!) og betennelseshemmende.

Kineserne bruker løvetann for å fjerne hete i kroppen og da spesielt i leveren, men også mot byller og blemmer. Urten har lange tradisjoner og bredere bruk i vestlig naturmedisin.

Løvetann er forholdsvis ung i vår flora, hvor den jo blir sett på som ugress. Men den skal ha blitt importert som matplante, og om våren er de ferske røttene gode å bruke i suppe. Islendingene stekte røttene og spiste dem med smør om våren, og i Norge er løvetannsaft blitt brukt mot skjørbuk.


Bare husk at du blir ganske gul når du plukker blomstene, så bruk gjerne engangshansker når du jobber med dem. Om du vil unngå å bli slik på hånden som jeg ble. Det er dog ikke vanskelig å vaske bort.
 
3 kommentarer
    1. Hei!
      Har lyst til å teste ut løvetannolje mot revmatisme. Men nå er jeg jo litt seint ute da, og alle blomstene er jo borte😂 Har det samme virkning hvis jeg legger røtter og blad på solsikkeolje?

    2. Silje Anette: Tusen takk for koselig kommentar fra deg 🙂 Jeg vil absolutt anbefale deg å teste ut Løvetanntinkturen. Der legger du røtter fra løvetann på sprit. Sjekk ut bloggen min som heter ” Drita på løvetann “, der står hele fremgangsmåten 🙂
      Selv har jeg hatt enormt god virkning av denne tinkturen i vinter siden jeg også sliter med revmatiske sykdommer. Og så hadde det vært utrolig kjekt om du hadde husket å si noe senere om du merker noen forskjell på helsen og kroppen din også? 🙂
      Lykke til, håper inderlig at dette kan hjelpe deg like godt som det har hjulpet meg 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg