Når surt blir til søtt

De enormt store grønne bladene er ikke til å ta feil av! Det er lette planter å dyrke frem, utrolig takknemlige planter som takler å gro under de fleste omstendigheter. Men de setter stor pris på å få noe hestemøkk som gjødsel på vårparten, da vokser de i rekordfart og blir både store, kraftige stilker med enorme blader.
Jeg snakker selvfølgelig om rabarbra.

Rabarbra planten kan brukes til ganske mye. Alt fra pai til å lage grøt av, suppe, saft, gelè, syltetøy, chutney, dressing, drinker osv osv. Men vi kjenner den nok mest til å plukke, skrelle den og dyppe i sukker. Det smaker surt og søtt på samme tid, og et typisk sommerlig barndomsminne for min del hvertfall.
Der kommer nok helt sikkert oppskrifter på andre ting enn bare syltetøy fra rabarbraen, men her kommer en oppskrift på super herlig rabarbrasyltetøy!
Og blander du rabarbra med jordbær, får du et helt himmelsk godt syltetøy som garantert blir den nye favoritten på skiven til både familie og andre besøkende og venner!

Det er selve stengelen som vi er kjent med, som brukes mest på rabarbraen. Bladene inneholder veldig høy mengde med oksalsyre, og et ukjent toksin. Så styr unna selve bladene. Stenglene inneholder også oksalsyre men det er veldig lavt innhold av dette så det er ikke farlig i det heletatt. Selve syrligheten i stengelen kommer fra noe så harmløst som eplesyre, tro det eller ei.
Roten er blitt brukt i de siste 5000 årene til medisinske formål. Det er da særlig den kinesiske rabarbraen som brukes til dette formålet, da denne inneholder flere komponenter som antrakinonfargestoffer, stilbene, tanniner, fenoliske forbindelser og sennosides. Mens handlingen av tanniner lindre diaré, anthraquinones avlaste forstoppelse. Selv om disse komponenter er motstridende funksjoner, er lavere doser rabarbra rot brukes til behandling av diaré, mens høyere doser er nyttige for lindring av forstoppelse. 
I tillegg er dette urt også sies å være nyttige i behandlingen av gastrointestinal blødning, dårlig fordøyelse, hemorroider og gulsott. Det er også brukt av noen som et hjelpemiddel til vekttap. Kinesiske herbalists bruke til å behandle brannskader, sår, sår, sår og konjunktivitt. I henhold til dem, er rabarbra roten også nyttige ved behandling av infeksjoner i lungene. Candida albicans er også sies å styres med bruk av denne urten. Det har vært antydet at roten av rabarbra kan være nyttig i behandling av visse typer kreft, nyresvikt, kolera og endometriose. Denne roten er tilgjengelig i form av tørkede røtter, flytende ekstrakt og kapsler. 
Man skal ikke bruke høye doser med rabarbrarot over lengre tid.
Så vet man det!

Men tilbake til syltetøyet. Senere i bloggen skal jeg legge ut oppskrift på rabarbra gelè, saft og kanskje noe mer spennende også.
Denne oppskriften på syltetøyet er bare helt supergod! Anbefales virkelig å prøve den.

Rabarbrasyltetøy :

1 kg rabarbra 

600 g sukker

Saften av 1 sitron

1 vaniljestang 

Evnt certo om du vil ha syltetøyet noe mer stivt

Fremgangsmåte: 

Skyll rabarbraen, skjær av stilkene. Skjær i biter og legg i en bolle. Ha sukkeret over, rør godt. Nå skal dette stå å godgjøre seg over natten på kjøkkenbenken. Nå har sukkeret smeltet og rabarbraen saftet seg. Ha rabarbrablandingen sammen med saften av sitronen i en gryte. Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha alt i gryta.

Varmes sakte opp, rør godt underveis. Når blandingen har fått en mørkere farge, er det like før det er ferdig. Jeg lot det koke i et par timer, til det begynner å få en fin brunfarge. Husk å røre litt av og til, så det ikke fester seg i bunnen av gryten. 
Hvis du vil ha litt certo oppi, så bland certo ut i litt sukker og hell oppi. Rør i gryten, og du kjenner hvordan syltetøyet tykner mens du rører.


Ferdig skrelt og kuttet opp, klar for sukring og hvile.


Rabarbra og sukker, nå skal det stå natten over på kjøkkenbenken og klargjøre seg.

Sørg for å ha helt rene glass med tette gode lokk til syltetøyet.
Jeg vasket glassene godt før jeg steriliserte dem ved å koke dem i ca. 20 minutter. Deretter la jeg dem inn i ovnen på 100 grader, mens syltetøyet ble klart.
Hell syltetøyet på varme glass, men pass på å vaske bort evnt syltetøy på gjengene til glassene. Hvis ikke, så klarer du aldri å få lokket tett!
Sett de ferdig fylte glassene på hode mens de kjøler seg ned, for å få best mulig vakuum.
Og snu dem når de er kjølt ned, og sett syltetøyet kaldt og mørkt.


Se den nydelige fargen! Ikke bare ser det godt ut, men smaker himmelsk fortreffelig godt også.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg