Løvetannsirup – en hyllest til løvetann!

Du ser dem over alt, de gule blomstene som er både elsket og hatet.
De aller fleste hater de mer enn noe annet av blomster, siden de popper opp over alt i plenen og blomsterbedene. Mens vi som elsker kaniner og andre planteetende dyr, syntes disse blomstene er noe av de vakreste blomstene når våren og sommeren kommer.
Men visste du at man faktisk kan bruke denne blomsten i mat? Løvetann er jo kjent for å være
 rik på mineraler som jern og kalium, samt A-, B- og C-vitaminer.
De bitre stoffene i løvetannen kan stimulere fordøyelsen og planten virker både blodrensende og vanndrivende. Både blad og rot har betydelig vanndrivende virkning. Særlig kjent er løvetann som hjelp ved gallesykdom og leversykdom. Men planten har også kjent terapeutisk virkning ved en rekke andre sykdommer og plager, som forstoppelse, revmatiske sykdommer, væskeansamlinger i kroppen, høyt blodtrykk og hudlidelser som kviser, eksem og psoriasis osv. Te brygget på løvetann mot giktsmerter er godt kjent fra Folkemedisinen.
Uttrekk av bladene og blomstene av løvetann er det fint å vaske sår og hudplager med. Og ifølge gamle kjærringråd skal saften fra stilken fungere både for å fjerne vorter og den skal fungere lindrende hvis man har brent seg på brennmanet. Roten sies ifølge tradisjonen å ha apetittstimulerende og antirevmatisk virkning. ​

Her skal dere få en oppskrift på løvetannsirup, som er kjempegod på iskrem, vafler og pannekaker. Den kan også brukes i stedet for honning, i te og til yoghurt. Og den er et godt søtningsmiddel til saus.

Denne sirupen er overraskende nok, utrolig nydelig på smak! Den er ikke beisk eller vond i smaken på noen som helst måte, men mer søtlig i smaken og med en god ettersmak. Selv om du kanskje enda sitter og rynker på nesen over ordet løvetann og mat i samme setning. Gi denne sirupen en sjanse, det fortjener den – så god som denne sirupen faktisk er. Og velger du likevel å ikke gi den noen sjanse, så har du gått glipp av noe helt enormt godt fra naturens kjøkken.

Løvetannsirup :

ca. 3 liter med ferdig renset løvetann blomster
1 sitron i skiver
1 liter vann
1 kg farin


Som variasjon kan sirupen tilsettes f.eks. mynte, rosmarin eller roseblader.


 

 

 

 

Etter å ha plukket en god del blomster, skal du rense dem. Da tar du bort alt det grønne på blomstene. Om du ikke vil bli gul på hendene, så bruk gjerne engangshansker til dette.

Deretter legger du alt du har renset i en gryte, sammen med vannet og sitron oppskåret i skiver. La dette koke opp, og la det koke i 30 minutter.
Sett det deretter til avkjøling, før du lar det stå natten over i kjøleskapet.

 

 

 

 

 

 

 


Klart for å settes i kjøleskapet over natten.

Når løvetannen har vært natten over i kjøleskapet, tar du det ut og siler alt sammen. 
Bruk silen og så klemmer du ut all saften fra blandingen av sitron og løvetann.
Klem godt og få med deg all saft.

Når du er ferdig, så har du oppi farin. Lar dette koke opp, og la det småkoke til det blir en mørkere farge og sirupen er blitt til en tyntflytende sirup.
Husk å fjerne det hvite skummet som kommer under kokingen, dette bruker du gjerne en liten sil til å få bort.

 

 

 


Når sirupen er ferdig, er den blitt en god del mørkere enn hva den var da den begynte å koke.


Når sirupen er klar, heller du den på varme små glass. Små fordi sirupen lett krystalliserer når du har åpnet et glass. 

Oppbevares mørkt og kaldt.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg