Naturens hjelp mot revmatiske smerter – Løvetannrot tinktur

Høsten har satt seg i muskler og ledd, kroppen føles stiv og ute av stand til å fungere like bra som når sommervarmen trenger seg inn i kropp og sjel.
Mange mener at det enda er sommer, sensommer. Vi har forskjellige meninger om det, siden kroppene våre er forskjellige og sier fra på ulike tidspunkt om når høsten er her.
I sommer leste jeg litt om løvetann og dens virkninger på kroppen. Dermed bar det ut på store herlige jorder her hjemme, for å plukke løvetann! Alt fra kronbladene til røttene. 


Hjemmelaget løvetannrot tinktur på flasker med dråpeteller. 15 – 20 dråper tre ganger daglig i et glass saft o.l.

Sist vinter var den verste vinteren helsemessig, som jeg noen sinne har hatt!.. Og ikke hjalp det noe mer at jeg hadde en stor prolaps i ryggen i tillegg.
Bare det å klare å ledd og muskler til å klare å ta de få stegene ut i stallen for å gi hestene frokost, var som et mareritt hver morgen.
En slik vinter ønsker jeg så absolutt ikke å ha igjen, og ønsker ikke min verste fiende slike smerter engang! Så denne sommeren har jeg gjort forberedelser til den kommende kulden og vinteren. Jeg har nemlig høstet inn løvetann!
I denne bloggen skal jeg si litt om hvordan jeg laget løvetannrot tinkturen, og så gjenstår det å se om det hjelper på smertene når vinterkulden sprenger som verst ute. Men det er som naturmedisin flest,- for noen hjelper det og for andre ikke. Man må nesten bare velge om man vil prøve det å se om det hjelper eller la være.
Jeg har lest om dem som ikke kan være tinkturen foruten, og dem som det ikke har hjulpet på.

Løvetannroten er et av de meste avgiftende midlene vi har innen urtemedisin, og løvetannen har en stor terapeutisk virkning på en rekke sykdommer og plager.
Blant annet revmatiske sykdommer, hudlidelser som psoriasis, kviser, eksem og uren hud, forstoppelse, høyt blodtrykk og væskeansamlinger i kroppen.
Roten har en mild betennelsesdempende virkning, noe som gjør at vi revmatikere bør være flittige til å bruke denne supre urten. Ikke bare bruke roten, men også andre deler av urten.
I tillegg til roten, har jeg laget uttrekk av kronbladene, og laget en herlig badeolje som jeg bruker hver gang jeg bader. Så jeg føler jeg går en spennende vinter imøte med tanke på revmatismen og dens smerter.
Men her kommer fremgangsmåten på hvordan jeg laget tinkturen :

Roten (fersk eller tørket): Vask roten godt, kutt opp i biter, og legg den på sprit (vodka). La den trekke (under lokk) i flere uker – gjerne 8-10, sil av, og oppbevar tinkturen i en tett beholder. Dette er et utrolig godt preparat mot væskeopphopninger av alle slag, og mot betennelser. Vanlig dosering for voksne kan være 15-20 dråper i et glass vann eller juice tre ganger daglig. En av fordelene med å bruke løvetann som vanndrivende middel (f.eks. til pasienter som sitter/ligger mye) er at planten inneholder store mengder kalium. Ved langvarig bruk av væskedrivende medisin oppstår ofte kalium-mangel – det unngår man ved simpelthen å bruke løvetann.
Bladene kan brukes på samme måte, ferske eller tørkede. Tilberedt som te har de samme effekt, men virker mye mildere.


Fra innhøstingen av løvetann røtter.

Til dere som har veldig lyst å prøve dette, men som ikke har fått laget denne tinkturen selv – ikke fortvil, det er mulig å få kjøpt
Jeg har et par liter stående kaldt og mørkt, og kommer ikke til å bruke alt dette selv! Så jeg har bestemt meg for å hjelpe andre som ønsker å få hjelp for smerter i kroppen, og skal derfor selge noen 25 ml flasker med løvetannrot tinktur!
Send meg gjerne en mail til [email protected] eller legg igjen en kommentar i kommentarfeltet, om du er interessert i å kjøpe en flaske eller flere. Du kan også kontakte meg på
Facebooksiden min til bloggen, enten i form av pm eller som en kommentar under linken til denne bloggen.

Rowanberry jelly

Rognebærene er ofte modne allerede nå i august, men den beste tiden å høste rognebærene på – er i september/oktober, etter den første frostnatten.
Frosten gjør om syrene i bærene til sukkerstoffer og mildner smaken.
Bærene får også en mildere og mindre bitter smak om man fryser dem først. Mine har ligget noen mnd i fryseren, det er derfor jeg nå kan lage gelè av de frosne bærene jeg hadde liggende i frysen.

Rognebær inneholder mye C – vitaminer, og er rike på blant annet kalsium og jern.

Gelèen er herlig som erstatning for tyttebærsylt, til kjøttmiddager. Gelèen smaker himmelsk godt!

OPPSKRIFT :

6 dl vann
1 kg rognebær
1/2 kg syrlige epler i biter
800 gram sukker pr liter saft

Kok opp bær og frukt i vannet. La det koke til det har saftet seg.
Sil fra væsken og mål opp hvor mye saft du har, og hell tilbake i gryten. Tilsett passe mengde sukker og kok i minst et kvarter.
Ta en gelèprøve ved å helle litt av gelèmassen på en kald asjett. Dra en skje gjennom massen. Hvis den ikke renner sammen igjen, er gelèen ferdigkokt.
Fjern skum og urenheter. Fyll på rene, varme glass med tett lokk.

Serveres til kjøtt – og viltretter.

 

Who can resist a redhead?

Vi ser han mitt mellom mange små barn og voksne som flokker seg rundt ham. Han virker litt usikker på seg selv, eller er det alle de som vender ham oppmerksomheten som han er usikker på tro? Man kan se i øynene hans at han helst vil vekk derfra, vekk fra hele oppmerksomheten.
Sånn er det vel å være kjendis?…

Adeline hvisker stille i øret til sin mamma ” Kan jeg få klappe den? Og holde den?
De venter tålmodig på tur, og klapper å koser med en annen imens. De firbente små forventningsfulle blir nøye fulgt med på av de som jobber der. Ingen skal få gjøre de noe vondt, eller noe som de små firbente ikke ønsker.
Så til slutt fikk Adeline endelig hilse på den rødhårete lille søte, han la seg i fanget hennes littegrann før han ville ned på bakken og bort til resten av de firbente vennene sine.


Fersken lå slik i fanget til Adeline og sov hele veien hjem!

Endelig kom dagen der vi kunne hente lille Fersken hjem til oss. Huset har vært så enormt tomt etter at vi mistet min herlige følgesvenn og sjelevenn gjennom 11 år,- samojedhunden min Kiwi… Så endelig skulle vi få litt mer liv i huset vårt.
Fersken var blitt 12 uker nå, og reisen hjem til oss kunne starte.

Fersken er en blanding av Skipskatt, han har fem søte tær på alle fire bena sine. Langhåret og med en nydelig gylden vakker rødtone blandet med hvite områder på kroppen sin. Utrolig kosete og herlig liten sak dette her.
Han la umiddelbart sin elsk på Adeline, og valgte å legge seg til rette i fanget hennes mens vi kjørte hjemover.

Vi har en svakhet for røde katter skjønner dere, sist røde katt vi hadde, ble mellom 12 og 13 år gammel. Da ble han dessverre påkjørt av en bil og brakk den ene bakfoten sin. Så gleden over å ha en ny rød katt er stor! At han er halvt Skipskatt er en stor bonus, da jeg og min datter digger Skipskatter.
Endelig er det liv og røre i huset når Fersken er våken!

Velkommen hjem kjære lille herlige Fersken! Er han ikke søt vel?
 

Sprudlende geitramssaft

Geitramsen er høy, gjerne to meter fra bakken. Med nydelige blomster som vokser langs toppen av planten, nydelig lavendelfargete, lys lilla blomster som svaier så fint i vinden. Hvem tenker vel på at dette er en plante som kan gi oss en så uendelig nydelig og god saft?
Andre navn på denne planten er : Geiterams, mjølke, mjølkegras, einmjølke, eldmerkje, illmilkje,ellmenkje, geitskor, geitaragg, geitemjøl, grisegras, sautortn, bjønnjtortna, trollkjerringrokk, rødblomst, brureblomst, fykopp og mange flere.​

Saften som man kan lage fra geitrams er nydelig, litt søtlig i smak og med en nydelig aroma. Der som ikke har prøvd dere på å lage en slik saft, så har jeg bare et tips til dere : FORSØK! Dere kommer ikke til å angre!
Også er det utrolig lett og fort å lage denne saften.
Mitt herlige lille barnebarn på 3 år, elsker å hjelpe meg å plukke selve blomstene fra planten. Og vi to får litt alenetid,- mormor – og – barnebarn – tid.

OPPSKRIFT :

 

150 gram friske eller ca 30 gram tørkede blomster av geitrams

ca. 7 dl sukker

25 gram sitronsyre

1 liter vann

 

 

 

Kok opp vann, og tilsett sukker og sitronsyre. Rør til alt sukkeret har løst seg opp. Hell dette over geitramsblomstene, som ligger i en glassbolle eller en rustfri bolle. Avkjøl, og sett bollen kjølig i 4-5 dager. Sil av blomster, og hell saften på sterile flasker. Dette er nå et konsentrat, som blandes ut med farris eller vann i forholdet 1:6, eller etter egen smak. Tilsett gjerne knust is ved servering. Dette er en fin sommerdrikk med lekker farge. Holdbarhet: Ca. 1 uke i kjøleskap. Oppbevares best i fryseren. Da kan du ta opp og bruke etter hvert! 

 

Da jeg plukket blomstene til saft, plukket jeg to fulle bæreposer med blomster. Dette holdt til en oppskrift med saft. Så du må plukke en del blosmter stilker, men det går utrolig fort både å plukke dem og å fjerne selve blomstene fra stilkene.
I tillegg er det en koselig stund man kan ha sammen med familie eller gode venner, når man sitter der og renser blomstene.


Ferdig renset geitrams.


Ferdig saft med en utrolig lekker farge! Smaken er søtlig smak som er utrolig nydelig. Anbefales virkelig å smake!

 

Geitramsens egenskaper og virkninger :
Betennelseshemmende, krampeløsende, avførende, stoppende, urindrivende, astringerende, blodstillende, sårhelende, bløtgjørende, beroligende, hemmende på soppen Candida albicans, stimulerende på enzymproduksjonen i magen og bukspyttkjertelen.

Og kan brukes ved disse helseplager eller sykdommer :

Plager knyttet til gjærsoppen Candida albicans, prostataplager som godartet forstørrelse av prostatakjertelen (BPH), mage- og tarmplager, inklusive forstoppelse, diaré, dysenteri, endetarmskramper, tykktarmsbetennelse, irritabel tykktarm og hemoroider. Videre på sår, kviser, gikt, ryggsmerter, betennelser i munn og svelg, hodepine og migrene, hudplager hos barn, solforbrenninger og insektstikk.

Mye mer kan du lese om denne spennende og flotte urten/planten i denne linken til rolv.no