Do you want a cupcake on your head?

Helgen står for dør, og mange av dere skal sikkert forsøke å slappe litt av og hente dere inn litt i helgen? Hva med å finne litt tråd og strikkepinne, å lage noe ult mens du slapper av og ser på tv?
Denne oppskriften jeg skal dele med dere er selvfølgelig gratis, jeg deler ikke oppskrifter som man skal betale for. I såfall linker jeg til der man får kjøpt oppskrften. Men denne er bare så megasøt, at den konkurrerer nesten litt med den lille maskoten som bærer luen.

Cupcake lue heter den, og er den ikke bedårende søt vel? Og så er den så kjekk og kul å lage, rask å lage og man får brukt opp litt av restegarnet som ligger i hyllen eller posen.


Mina Adeline med sin cupcakelue, her var hun vel rundt et år gammel. Stolt og superglad for sin nye lue.

OPPSKRIFT PÅ CUPCAKE LUEN :

Jeg har strikket hele lua på pinner nr. 3,5. og brukte garnet som heter Rubin fra Sparkjøp.

Størrelser: ca 3-6 måneder, 1-2 år, 3-5 år, ca 8 år.

Selve lua:
 

Legg opp 84, 96, 96, 100 masker med mørk lilla.

Strikk vrangbord 2 rett og 2 vrang i 19, 22, 23, 26 omganger.

Skift til lys lilla.

Strikk glattstrikk 14, 18, 23, 25 omganger.

Legg så ut 0, 2, 2, 12 masker fordelt rundt omgangen.

Så begynner fellingen og du feller på hver omgang:

(strikk 12 masker, strikk 2 masker sammen) gjenta hele veien rundt.

 (strikk 11 masker, strikk 2 masker sammen) gjenta hele veien rundt.

(strikk 10 masker, strikk 2 masker sammen) gjenta hele veien rundt.

 (strikk 9 masker, strikk 2 masker sammen) gjenta hele veien rundt.

 (strikk 8 masker, strikk 2 masker sammen) gjenta hele veien rundt.

(strikk 7 masker, strikk 2 masker sammen) gjenta hele veien rundt.

(strikk 6 masker, strikk 2 masker sammen) gjenta hele veien rundt.

(strikk 5 masker, strikk 2 masker sammen) gjenta hele veien rundt.

(strikk 5 masker, strikk 2 masker sammen) gjenta hele veien rundt.

 (strikk 4 masker, strikk 2 masker sammen) gjenta hele veien rundt.

 (strikk 3 masker, strikk 2 masker sammen) gjenta hele veien rundt.

(strikk 2 masker, strikk 2 masker sammen) gjenta hele veien rundt.

 (strikk 1 masker, strikk 2 masker sammen) gjenta hele veien rundt.

 Strikk 2 og 2 masker sammen hele veien rundt.

Klipp tråden og fest trådene.

 

Kremkanten rundt:

Bruk heklenål nr. 3 og hvit garn.

Ta opp fastmasker i samme antall som maskene i fargeskifte mellom mørk og lys lilla.

Skift til heklenål nr. 3,5 og hekle så 3 staver i hver maske rundt hele luen.

Kirsebæret på toppen:

 

Bruk heklenål nr. 3 og hvit garn.

Hekle 4 luft masker og sett de sammen til en ring. (4)

Hekle 8 fastmasker rundt ringen. (8)

(1 fastmaske, 2 fastmasker i neste maske) gjenta hele veien rundt. (12)

(2 fastmaske, 2 fastmasker i neste maske) gjenta hele veien rundt. (16)

Hekle 2 omganger med 1 fastmaske i hver fastmaske. (16)

(2 fastmasker, 2 fastmasker sammen) hele veien rundt. (12)

(1 fastmaske, 2 fastmasker sammen) hele veien rundt. (8)

 

Fyll kirsebæret med litt fyll, for eks. garnrester.
Sy sammen hullet og fest kirsebæret på toppen av luen.

Denne oppskriften er hentet fra Idaamalieshobbykrok.bloggspot.no

Min verste fiende, og langt fra min beste venn

” Hvis du finner en som meg, så er mitt navn Fibromyalgi. Jeg er en usynlig kronisk sykdom, og jeg er nå din følgesvenn for livet. Andre rundt deg kan ikke se eller true meg, men kroppen din kan føle meg. Jeg kan angripe deg hvor, når og hvordan jeg vil. Jeg kan gi deg smerter eller forårsake voldelige smerter, hvis jeg i godt humør, forårsaker jeg smerter overalt. Jeg husker når du og energi sprang rundt sammen og hadde det gøy. Jeg tok Energien fra deg og ga deg Utmattelse isteden. Prøv å ha det gøy nå! Jeg tok også god søvn fra deg og ga deg Fibro-tåke i bytte. Jeg kan gjøre at du skjelver på innsiden, eller gjøre sånn at du fryser eller svetter mens alle andre føler seg komfortable.

Å ja, jeg kan gi deg angst eller depresjon i tillegg. Hvis du har planlagt noe eller ser frem til en spennende dag, så jeg kan ta det fra deg.  Uansett, jeg er her for å bli. Jeg hører at du har tenkt å gå til en lege som kan bli kvitt meg. Jeg lo til jeg kveles. Prøv bare. Du må gå til mange, mange leger før noen vil hjelpe deg effektivt.

Du vil få beskjed om å ta smertestillende tabletter, sovetabletter, energi piller, fortelle at du lider av angst eller depresjon, anbefalt å prøve TNS, få massasje, fortelle at hvis du sover og trener regelmessig, vil jeg gå bort, beskjed om å tenke positivt, ydmyket, bedt om å skjerpe deg, og mest av alt, aldri bli tatt på alvor med hvordan du føler deg, når du klager til legen din om hvor utmattende livet og hverdagen din er. Din familie, dine venner og dine kolleger, alle vil lytte til deg helt til de blir lei av å høre om hvordan jeg vil at du skal føle og om hvor en ødeleggende sykdom jeg er. Noen av dem vil si ting som “Å, du bare har en dårlig dag!” eller “Ja jeg husker at du ikke kan gjøre ting du kunne for 20 år siden.” men å høre at du faktisk sa 20 dager siden, vil noen folk begynne å snakke bak ryggen din mens du sakte føler du mister din verdighet i forsøk på å få dem til å forstå. Spesielt når du er i midten i en diskusjon med en “normal” mann og har glemt hva det var du ville si neste. Til slutt, (jeg håpet å holde denne delen hemmelig, men jeg antar du allerede har funnet det ut).

Det eneste stedet du kan få noen støtte eller forståelse fra, om meg, er

Andre mennesker med fibromyalgi.

Med vennlig hilsen,

Din usynlige Kroniske Sykdom  “

Dette diktet her er som om noen har skrevet om meg og min kropp!
Jeg fikk et spørsmål på Facebook om jeg kunne skrive litt om hvordan jeg opplever fibromyalgi, og hvordan jeg klarer å leve med denne diagnosen.
Vel,- det er ikke lett å sette seg ned og gå inn i seg selv på denne måten – jeg rett å slett hater det! Men jeg skal forsøke så godt jeg kan.
Jeg liker ikke å gå i meg selv, tillate meg selv å kjenne på smertene mine og på følelsene overfor denne diagnosen.

Hva tid jeg egentlig fikk denne diagnosen, husker jeg ikke. Det er så mange år siden. Men jeg husker den siste perioden på jobben min. Jeg elsket jobben min, og presset kroppen min til yttergrensene.. Dette fikk jeg svi kraftig for, og husk det jeg sier nå :
Ingen takker deg når du sitter igjen alene med ødelagt helse!
Det føltes som jeg stupte fremover og traff gulvet med et heidundranes mageplask. Men jeg vet jo at jeg ikke falt den dagen, da heisen åpnet seg og jeg steg ut på grovkjøkkenet på jobben. Jeg husker også at jeg ble sittende der nede på grovkjøkkenet – lenge…. Helt blikk stille, ute av stand til å røre meg. Jeg satt der og så tomt ned i gulvet, orket ikke løfte blikket engang… Armer og ben hang rett ned, jeg orket ikke tanken på å røre på dem.
Ikke rart at de jeg jobbet sammen med begynte å lure på hvor jeg ble hen….
Men fordi jeg presset meg såpass mye som jeg gjorde, tok alle ekstra vakter jeg kunne klare å få tak i – så ble jeg langtids sykemeldt.

Fibromyalgi er jo synonymt med smerter i muskler og ledd, kroniske smerter og kronisk betennelse i musklene. Smertene kan flytte seg kjapt, jeg tenker ofte at ” Hm, jeg klaget nettopp på at jeg verker så veldig i overarmen, men det er jo i låret jeg verker jo.. ” Det er sånn, smertene flytter på seg like fort som man får skiftet mening – eller fortere.. De hopper fra sted til sted i kroppen, akkurat som gresshopper på leting etter mat.
Du har aldri fri fra smertene, du må enkelt og greit bare lære deg å leve med dem. Men siden det ikke er så mye hjelp å få til smertene, følger ofte depresjon med denne diagnosen…
Jeg var nok en del deprimert før, men etter at jeg valgte å leve etter The secret ( positiv tenkning ), så har jeg et herlig liv som jeg elsker.

Men hvordan er det å leve med fibromyalgi lurer du nok på?
Du må først og fremst lære deg at Rom ble ikke bygget på en dag. Og du trenger heller ikke forsøke å ta all husrengjøring på en dag, eller vaske klær, tørke og legge dem sammen på en og samme dag. Det er slike ting som vertfall jeg må ta over minst to dager om ikke flere.
Har du hest f.eks., så har jeg funnet ut at på gode dager stapper jeg høynett og høyposer til foringer for flere dager om gangen. Å kunne ha liggende klart grovfor til hestene for kanskje 4 – 5 dager fremover, er gull verdt!
Jeg kan se værmeldingene på tv og har også en app på mobilen min, men i realiteten trenger ikke noen av delene. For jeg har knærne mine og lårene som jeg kjenner så inderlig godt vær – smertene i… Dårlig vær kan være alt fra overskyet med noe tunge skyer, til regn/snø/minusgrader osv. Da er det en kamp å bare klare å stå på bena, for ikke å snakke om å klare gå.
Men alt blir en vane, merkelig nok. Og man lærer seg å gjøre ting som må gjøres, på gode dager så man kan slappe mer av på de dårlige dagene.
Tidligere kunne jeg ri turer og kose meg, og da kjente jeg ikke smertene mine lenger! Det samme merket jeg når jeg fotograferte. Smertene forsvant siden jeg da holdt på med noe jeg elsker å gjøre.
Dessverre er jeg ikke lenger like aktiv med disse to aktivitetene, det tror jeg ikke er fibromyalgien sin skyld – men noe annet som er galt.

Å leve med en usynlig sykdom er ikke lett, folk rundt deg kan ha problemer med å skjønne hvor dårlig du egentlig er. Hvor ofte har jeg ikke fått høre ” Åja, så du kan ri men du kan ikke jobbe?? ” ” Jammen du ser jo så frisk og godt ut, Bente! ” ” Du er vel ikke så dårlig du da?? Du er jo alltid så glad og fornøyd “.
Vel,- til dere som tenker slike tanker om både meg og alle andre som sliter med usynlige sykdommer uansett om det er fibromyalgi eller annen sykdom :
Du/dere ser ikke meg når jeg er alene, dere ser ikke meg når jeg har det vondt for da er det kun mine aller nærmeste som er tilstede i mitt liv som ser meg. Jeg stenger meg inne når de verste dagene river og sliter i kroppen min, når tårene mine renner i strie strømmer pga smertehelvete, når jeg ikke klarer å bevege meg i det heletatt og trenger hjelp til å gå ut på kjøkkenet og finne smertestillende.
Dere ser ikke den virkelige personen men den masken jeg velger å vise dere når jeg er blant folk, dere ser ikke baksiden av medaljen. Dere ser kun det jeg velger å vise offentligheten.

Folk spør ofte hverandre; ” Hvordan går det med deg? ” Men er de forberedt på det ærlige svaret eller den vanlige frasen at joda det går bare bra?
Jeg tenker av og til at man kanskje da skal spørre tibake, ” Vil du ha det ærlige svaret eller vil du høre den vanlige frasen? “
Folk hadde likevel ikke turd å svare annet enn at de selvfølgelig vil høre det ærlige svaret, uansett om de ønsker det eller ikke. Ren høflighet gjør at det hadde svart dette..
Så før noen dømmer andre som lever med en skjult sykdom,- “Before you start to judge me, step into my shoes and walk the life I’m living and if you get as far as I am, just maybe you will see how strong I really am.”

Før jeg fikk fibromyalgi kunne jeg planlegge flere dager og uker fremover. Nå som jeg lever et liv med denne skjulte sykdommen, er det her og nå som gjelder, jeg kan ikke lenger planlegge morgendagen engang. Den må jeg ta som den kommer, hvor intens fibroen er og hvor i kroppen den angriper meg hardest.
Så her i huset har vi en regel som går ut på at vi kan gjerne legge planer for morgendagen, men med forbehold om hvordan helsen er og hva den tilsier at jeg kan klare.
Det har vært beintøft å innrømme dette for meg selv, og jeg ser stadig at dette er noe som andre folk sliter med å forstå om de ikke har det likt. 
Jeg er en ærlig person og forsøker å forklare andre så godt jeg bare kan, men av og til kommer ordene mine til kort.. Fibroen kan gjerne angripe deg på en slik måte at du glemmer ord, og fu kommer ikke på dem uansett hvor hardt du går inn for det.. Det kan bli ganske rare setninger jeg sier til tider, men ofte er det heldigvis bare jeg som hører det. Jeg forsøker å snakke saktere når jeg merker at jeg har slike dager, slik at jeg kan omformulere setningene når jeg glemmer ord.

Og det å glemme er også noe som kan komme av fibromyalgien…. Jeg kan fortelle om noe som hendte meg senest på søndag faktisk…
Jeg hadde i lengre tid gått her hjemme og gledet meg helt vilt til jeg skulle adoptere hjem en søt herlig liten kanin fra Dyrebeskyttelsen Horten/Tønsberg. Og jeg hadde avtalt med sjåføren som skulle bortover til Oslo, at jeg skulle komme med buret til å ha kaninen oppi, på søndag.
Søndagen kom, og jeg gikk der å gliste dagen lang. Slapp ut kaninene mine og satt der å så på dem leke og hoppe rundt i ren skjær lykke – mens jeg så for meg denne lille søte svarte nye vennen deres som skulle komme kun et par dager etterpå.
Alt ble gjort klappet og klart til nykomlingen skulle komme, både planer i tankene for bondingen mellom kaninene og med ekstra Hol til den lille flokken og flere høyhekker og vannskåler.
Men hva glemte jeg tro?? Jo jeg glemte helt å levere buret til sjåføren….. Jeg kunne ha vridd av meg håret mitt i ren irritasjon over meg selv på mandag morgen! Men hva hjelper det?… Glemt var glemt, og kaninen kunne ikke komme til avtalt tid..
Så nå leter jeg fortsatt etter hjelp til å få hentet hjem denne lille skjønnheten så trenger et godt og varig hjem, noe jeg hadde og har enda planer om å få gi den her hjemme..
Men det jeg vil frem til, det er så lett å glemme.. Selv helt åpenbare ting, ting som egentlig skulle være den enkleste saken i verden å huske.
Smertene i kroppen tar fra deg så mye, og vi kan ikke velge hva den skal ta fra deg. Av og til er det hukommelsen som må lide, dessverre….

Helt til slutt vil jeg gjerne legge ved en liste over symptomer på fibromyalgi, den er hentet fra Norges Fibromyalgi forbund

SYMPTOMER

Symptomene på fibromyalgi kan være mange.

Har du vanligvis vært et overskuddsmenneske, for så å oppleve at du klarer mindre og har vondt flere steder i kroppen? Da kan det hende du har fibromyalgi uten å vite det.

Noen av de vanligste symptomene:

– Smerte: dyp, intens, verkende, sviende og/eller brennende
– Stivhet: ofte verst om morgenen
– Barometri: forverring ved værskifte
– Indre frost
– Hodepine
– Nummenhet og hovenhetsfølelse: gjerne hender og føtter
– Synsforstyrrelser
– Fordøyelsesproblemer og irritabel tykktarm
– Forverring ved uvant fysisk aktivitet
– Forverring ved fysisk og psykisk stress
– Tretthet, utmattelse og overfølsomhet
– Søvnproblemer, oppstykket søvn
– Depresjon, angst, opplevelse av å ha “klump” i halsen
– Glemsomhet, konsentrasjonsvansker, finner ikke ord
– Øresus, munntørrhet
– Svimmelhet, kvalme
– Hyppig vannlating

Hun fikk det inn med morsmelken

Allerede mens hun lå i magen til sin mamma, fikk hun møte lydene fra hestene på stallen. Hun kunne høre deres knegging, prusting, hover som traff betongen og lydene fra hester som mumset i seg høy og kraftfor. Alt dette hørte hun mens hun lå trygt og godt inne i fosterposen.
Og da hun ble født, var hun ikke gamle jenta før hun fikk sitt aller første møte med hestene våre på stallen.
Hun sov i vognen sin i stallen mens vi stelte og gjorde rent hos hestene, hun fikk ta på hestene da hun allerede bare var noen få mnd gammel, og da hun var spedbarn fikk hestene lov til å bli kjent med henne og hennes lukt. De luktet på henne, og vi kunne merke hvordan de forandret seg og ble forsiktige når de skulle få kjenne lukten hennes.
Etterhvert som mnd gikk, fikk Adeline lov til å sitte på hesteryggen sammen med meg ( momma ). Smilet hennes var stort da hun satt der oppe, høyt til hest.


Allerede da hun lå i magen til sin mamma, så fikk hun møte hestene våre. Her hilser KA Etanec på henne.

Her er Adeline på hesteryggen til Etanec. Hun elsker å ri! 

Adeilne elsker å få være med i stallen, det har hun gjort siden hun var baby. Da hun var så liten at hun ikke kunne gå, fikk hun henge på magen og ryggen i bæresele, til sin mamma mens mamsen gjorde rent i boksene. Der sovnet alltid Adeline, til rytmen av rengjøring i boksene. Og hun sov tungt! 
Stall lukten ble hun like vant med som den friske luften ute i naturen. Hovtrampene fulgte henne gjennom årene, og nå er hun en meget dyktig og erfaren liten hestejente på snart 3 år.
Jeg husker så godt da hun var bitte liten. Om hun slo seg, eller tennene som var på vei gjorde så vondt og vi ikke kunne klare å trøste henne – så var det bare å bære henne ut til hestene. Der roet hun seg med det samme, og smilet kom frem. Hun fikk klappe og kose med hestene der ute, og plutselig så var det vonde glemt. Det var som blåst bort med vinden!
Hun har alltid hatt et helt spesielt forhold til den ene araberhesten min, Toruk Bey. De to har noe sammen som er helt uforklarlig.


Adeline og Toruk Bey.

Hun er en super liten hjelper, som stapper høynett sammen med meg. Hun rengjør bokser med sin lille greip og av og til med sin spade, hun har sin egen liten trillebår som hun triller møkka ut med, og tømmer det rundt forbi. Hun elsker å få ri, så det får hun ofte lov til. Særlig elsker hun å ri sin mammas islandshest, Dropi.
Alt som skal kuttes opp og legges i fortrau, elsker hun å være med på. Hun er flink til å fordele gulrøtter og eplebiter til alle tre hestene våres, og tar mer enn gjerne en bit eller to selv også.
Å få være rundt hestene og dyrene våre her på det lille herlige småbruket vårt, er livet for mitt søte lille barnebarn! Og jeg er så inderlig glad for at hun nettopp får muligheten til å vokse opp blant dyr. Hun får lære at det følger ansvar med å ha dyr, at noen dyr blir syke og må til veterinær. Hun lærer den beinharde og grusomme delen av det å være eier av dyr,- nemlig at noen dyr må reise til Himmelen og bo hos Gud og Jesus.
Det er den delen av det å være så inderlig glad i dyr, og være eier av dyr – at de en gang må ta den reisen som gjør at vi aldri får se dem igjen. Eller,- jo vi får jo det, vi får se dem igjen – når vi også en gang skal på den samme reisen.

Adeline får vokse opp og lære seg hvor melken kommer fra, og at ikke de svarte kuene melker kaffe.. At grisene gir oss kjøtt og bacon, og hønene gir oss egg. Dette er jeg så utrolig glad for at hun får lære seg, for der er så mange barn som tror nettopp det – at svarte kuer gir kaffe, brune kuer gir sjokolademelk og hvite kuer gir melk. At fiskene og kjøttet er noe som kun finnes i butikkene, og jeg leste en gang om en førsteklassing som skulle tegne en fisk? Han tegner en fiskepinne…. Det er jo rett å slett trist at barna ikke får den muligheten til å vokse opp med dyr, eller lære seg mer om dyr via det å gå på åpne gårder og slikt. Det er glimrende anledninger til at barna får lære.


Adeline tar del i gårdslivet, og leier ut Etanec til beitet her. Mammaen hennes er med henne atså, hun går på andre siden av Etanec.


Adeline sleper med seg lunchen til hestene, nå skal de få mat.


Flinke jenta som gjør rent i boksene, og triller den lille trillebåren sin ut for på tømme den.


Men det er hardt å jobbe i stallen, så etter endt rengjøring i boksene så sovnet hun i trillebåren.

Jeg så nettopp et bilde fra Kristiansand Dyrepark, der noen løver eller tigere hadde fått mat. Der lå en sebra inne hos dem. Ikke akkurat det kjekkeste synet for små barn å se… Men samtidig så får de lære om næringskjeden, de får lære hva andre dyr spiser, og at det ene dyret er den annens mat.
Brutalt men viktig for barna også å lære, ikke bare når de blir eldre.

Det er så lett å se at Adeline har vokst opp med dyr rundt seg, hun er så avslappet og trygg rundt dem. Og hun vet så godt hvordan hun skal behandle hver enkelt av dyrene våre, både hundene, kaninene og kattene. Hestene er hun selvsagt for liten til å håndtere på egenhånd, men det kommer med alderen det.
Hun ser og lærer, leker litt doktor MacStuffin og pleier kosedyrene sine så de blir friske. 
Hun studerer hva vi gjør med dyrene, og leker det samme når hun leker veterinær. Det er så utrolig morsomt å se hvor flink denne lille jenta på snart 3 år er blitt, hvor mye hun snapper opp av hva vi sier og gjør, og hvor flink og nøye hun er når hun leker at hun gjør det vi gjør.
Takk Gud for at hun får muligheten til å vokse opp med dyr rundt seg, det er jeg så utrolig glad for!

Her kommer et par små filmer fra da Adeline er i stallen og jobber. Herlige lille jenta som elsker å være med i stallen og gjøre rent og å fore hestene våre.

 

bkbyhlc6wB4
pZ9R8HzSECE

Denne filmen er fra i fjor sommer, da hun fikk leie en liten tur på islandshesten til min datter, Dropi.

Fargeklatter fra små barnehender

Med et innspill fra noen kaniner.
Det er ingen tvil om at Mina Adeline elsker å holde på med hendene sine, og å få være med sin momma ( mormor ) å lage en plass til å plante blomster er noe hun syntes er både morsomt og spennende!
Vi har for en ukes tid siden, sådd frø som er begynt å spire. Og denne gangen var det blomster som skulle plantes ute.
Så vi tok oss en tur til Europris og kjøpte noen søte pallekanter som vi satte opp her hjemme, og Adeline var flittig med med å både montere de, stikke hull på plasten i bunnen, og legge oppi lecakuler, mold og noe annet som vi blandet i molden – husker ikke i farten hva det var for noe.

Jeg må ærlig innrømme at det ble ganske bra resultat til slutt. 
Vi var også innom Nille og kjøpte med hjem fire kaniner som skulle bo oppi blomsterbedet, og en søt liten engel med lys.
Adeline er ofte borte og sjekker at kaninene har det bra, hun liker godt å ta dem med på tur rundt forbi her ute. Men vi er påpasselige med å sette dem pent tilbake etterpå, slik at de sitter og bare ser pene ut blant alle blomstene våre.


Adeline får holde saksen selv og stikke hull på plasten. Dette var visst veldig spennende og morsomt!


Stabbing the plastikk sammen med mommma.


Og så fylte vi oppi med lacakuler og mold. Blandet det godt sammen så vi ble ordentlig svarte og grapsete på hendene, begge to.


Adeline sine øyne stråler, dette er veldig gøy å holde på med!


Her er det ferdige resultatet! Ble det ikke bra vel? 🙂


Den søte herlige engelen fra Nille.


Gjengen med kaninene i blomsterbedet. Siden vi har fire levende kaniner, måtte det da også bli fire pyntekaniner også. Adeline kaller alle sammen for ” Gullet “, som er en kanin vi dessverre mistet pga sykdom for noen mnd siden. Hun var en belgisk kjempe som vi hadde fått fra Dyrebeskyttelsen Tønsberg/Horten.


Se noe så søtt da….. Er det rart vi smeltet helt inne på Nille, og bare måtte kjøpe med oss hjem?….

Jeg elsker å få dille med slikt sammen med mitt herlige supersnille barnebarn, Adleine. I sommer skal jeg lære henne så mye jeg bare kan, om gress, planter, blomster, urter og bær. Naboen våres er flinkest til å lære fra seg om blomster, så akkurat det er det kommer jeg nok til å overlate til vår herlige nabo.
Men jeg skal lære tradisjoner videre til Adeline med tiden, som å lage hjemmelaget syltetøy fra egne bær, safte og lage gelè. 
Ut og plukke bær fra bærbuskene våre, høste inn diverse spennende fra naturens skattkammer – og vise henne hvordan alt skal tilberedes før det er klart for både to og firbente å spise.
Hun har allerede i fjor vært med meg og sin mamma å plukke kantareller. Det syntes hun var veldig kjekt, så det skal gjentas i år og i årene fremover!
Gjør dere slike ting med deres barn eller barnebarn? Liker de det? Jeg er veldig opptatt av å lære tradisjoner videre, og ikke bare lære barna/barnebarna å handle alt man vil ha i butikker…. De trenger å vite hvordan de kan lage forskjellige ting selv istedenfor butikker…

Et skall av ren kjærlighet

Dette kommer til å bli barnas nye favoritt, det ble det hvertfall her hjemme da jeg heklet den første skilpadden til Adeline! Hun elket den fra første stund.
Litt senere fant jeg ut at jeg skulle la Adeline få bestemme selv hva farger hun ville ha på den nye skilpadden sin. Så bildet under her, er fra hennes nye skilpadde med sine selvvalgte farger. Har hun ikke vært flink til å plukke ut farger vel? Hun har også valgt hvor de forskjellige fargene skal være hen på skilpadden sin. Jeg er så stolt av henne, hun har tross alt ikke fylt 3 år enda.

Denne skilpadden er super morsom å hekle, og det går fort å hekle den også. Resultatet blir en utrolig myk og deilig passe stor skilpadde som barna kan kose seg med. Og om du vil gjøre litt ekstra med den, kan du f. eks. legge inn noe lyd i den. Selv har jeg ikke gjort det, jeg liker best å bare fylle dem med vatt.
Oppskriften er hentet herfra. Vibemai skal ha all æren for denne nydelige skilpadden, og hun har andre hekla kosedyr også som virkelig er verdt å ta en titt på.

Materialer:

3 farver økologisk bomuldsgarn fra Stof & Stil. Sort økologisk bomuldsgarn fra Netto
Hæklenål nr. 3,5
Fyld

Forkortelser:

m     = maske
fm    = fastmaske
km   = kædemaske
2 fm sammen  = indtagning; hækl 2 fastmasker sammen

lm = luftmaske

2 fm i en m   = udtagning; hækl 2 fastmasker i 1 maske
omg = omgang
( )     = tallet i parentes angiver antal masker du skal have efter endt omgang
**      = gentag anvisning mellem stjernerne x antal gange

Tip:

Forskyd udtagninger og indtagninger for at undgå et kantet resultat

Alle delene hækles i spiral


 

Hoved:

Rosa

Omg 1: 6 fm i magisk ring (6)

Omg 2: *2 fm i hver m* (12)

Omg 3: *1 fm, 2 fm i en m* (18)

Omg 4: *2 fm, 2 fm i en m* (24)

Omg 5: *3 fm, 2 fm i en m* (30)

Omg 6: 2 fm, 2 fm i en m, *4 fm, 2 fm i en m* x 5, 2 fm(36)

Omg 7: *5 fm, 2 fm i en m* (42)

Omg 8: 3 fm, 2 fm i en m, *6 fm, 2 fm i en m* x5, 3 fm (48)

Omg 9-14: *1 fm i hver m*

Omg 15: 3 fm, *2 fm sammen, 6 fm* x5, 2 fm sammen, 3 fm (42)

Omg 16: *2 fm sammen, 5 fm* (36)

Omg 17: 2 fm, *2 fm sammen, 4 fm* x 5, 2 fm sammen, 2 fm (30)

Omg 18: *2 fm sammen, 3 fm* (24)

Omg 19: *2 fm sammen, 10 fm* (22)

Omg 20: 1 km i første maskeled, afslut og bryd garnet ? lav en snor lang nok til montering.

Fyld hovedet

 

Øjne:

Lav 2 stk.

Hvid og sort

Omg 1: 8 fm i magisk ring (8)

Omg 2: !farveskiftlav farveskiftet i første maske og arbejd derefter 2 fm i samme maske, to fm i hver maske runden ud + i den første maske fra farveskift (18)

Omg 3: 1 km i første maskeled, afslut og bryd garnet ? lav en snor lang nok til brodering og montering.

Tip:
Monter øjne på hovedet inden påsyning på kroppen

Ben:

Forben ? lav to stk.

Rosa

Omg 1: 6 fm i en magisk ring (6)

Omg 2: *2 fm i hver m* (12)

Omg 3: *1 fm, 2 fm i en m* (18)

Omg 4: *2 fm, 2 fm i en m* (24)

Omg 5: *3 fm, 2 fm i en m* (30)

Omg 6: 2 fm, 2 fm i en m, *4 fm, 2 fm i en m* x5, 2 fm (36)

Omg 7: *5 fm, 2 fm i en m* (42)

Omg 8: 3 fm, 2 fm i en m, *6 fm, 2 fm i en m* x5, 3 fm (48)

Omg 9: *7 fm, 2 fm i en m* (54)

Fold cirklen, så du har en halvcirkel. Hækl de to sider sammen med kædemasker (27)

Afslut og bryd garnet ? lav en snor lang nok til at sy benet sammen og til montering

Før enden igennem det ene ben.

Bagben ? lav to stk.

Rosa

Omg 1: 6 fm i en magisk ring (6)

Omg 2: *2 fm i hver maske *(12)

Omg 3: *1 fm, 2 fm i en maske* (18)

Omg 4: *2 fm, 2 fm i en maske* (24)

Omg 5: *3 fm, 2 fm i en maske* (30)

Omg 6: 2 fm, 2 fm i en m *4 fm, 2 fm i en maske* x5, 2 fm (36)

Omg 7: *5 fm, 2 fm i en maske* (42)

Fold cirklen, så du har en halvcirkel. Hækl de to sider sammen med kædemasker (27)

Afslut og bryd garnet ? lav en snor lang nok til at sy benet sammen og til montering

Før enden igennem det ene ben

 

Hale:

Rosa

Slå 2 masker op ? den kan også laves i en magisk ring

Omg 1: Lav 3 fm i 2. maskeled fra nålen (3)

Omg 2:* 2 fm i hver m* (6)

Omg 3: *1 fm, 2 fm i en m* (9)

Omg 4-7: *1 fm i hver m*

Lav en snor lang nok til montering

Skjold:

Grå

Omg 1: 6 fm i magisk ring (6)

Omg 2: *2 fm i hver m* (12)

Omg 3: 2 fm i hver m* (24)

Omg 4: *1 fm, 2 fm i en m* (36)

Omg 5-6: *1 fm i hver m*

Omg 7: *2 fm, 2 fm i en m* (48)

Omg 8-10: *1 fm i hver m*

Omg 11: *3 fm, 2 fm i en m* (60)

Omg 12-13: *1 fm i hver m*

Omg 14: *4 fm, 2 fm i en m* (72)

Omg 15-16: *1 fm i hver m*

Omg 17: *5 fm, 2 fm i en m* (84)

Omg 18: *1 fm i hver m*

Omg 19: !Arbejd kun i forreste maskeled! 77 fm, 1 km i næste m ? afslut og bryd garnet og sy enden ind.

De sidste 7 masker skal der ikke hækles i da det er der hovedet skal monteres

Mave:

Hvid

!I første omgang skal der kun arbejdes i det bagerste maskeled i alle 84 masker fra omgang 18 i skjoldet ? du skal altså også arbejde ned i de 7 masker der ikke blev arbejdet i, i runde 18! 

Gå ned i den første maske i runde 18 ? her starter du maven.
Omg 1: 4 fm, 7 lm, spring 7 fm over, 17 fm, 5 lm, spring 5 fm over, 4 fm, 3 lm, spring 3 fm over, 4 fm, 5 lm, spring 5 fm over, 17 fm, 7 lm, spring 7 fm over, 11 fm (84)

Omg 2: *1 fm i hver m*

Omg 3: 5 fm, *2 fm sammen, 10 fm* x 6, 2 fm sammen, 5 fm (77)

Omg 4: *2 fm sammen, 9 fm* (70)

Omg 5: *2 fm sammen, 5 fm* (60)

Omg 6: 4 fm, *2 sammen, 8 fm* x 5, 2 fm sammen, 4 fm (54)

Monter ben og hale i hullerne i lavede i runde 1 ? halen skal være i hullet med de 3 lm, bagben i dem med 5 lm og forben i dem med 7 lm

Omg 7: *2 fm sammen, 7 fm* (48)

Omg 8: 3 fm, *2 sammen, 6 fm* x 5, 2 fm sammen, 3 fm (42)

Omg 9: *2 fm sammen, 5 fm* (36)

Omg 10: 2 fm, *2 sammen, 4 fm* x 5, 2 fm sammen, 2 fm (30)

Omg 11: *2 fm sammen, 3 fm* (24)

Omg 12: 1 fm, *2 sammen, 2 fm* x 5, 2 fm sammen, 1 fm (18)

Omg 13: *2 fm sammen, 1 fm* (12)

Omg 14: *2 fm sammen* (6)

Sy hovedet på plads i mellemrummet vi skabte i skjoldet

Afslut og bryd garnet ? sy enden ind

God fornøjelse

Se,- jeg tisser!

Jeg må le av det hele, hele oppstyret her hjemme. Jeg lener meg tilbake, tankene vandrer 23 år tilbake i tid til da min datter Michelle skulle lære seg å tisse på do og ikke bruke bleie. Det endte jo med noen dammer på gulvet, og hvordan jeg tok alt med knusende ro å vasket opp etter henne. 
Jeg gadd aldri stresse med dotreningen, og jeg gadd aldri stresse med mas og kjas om hun måtte tisse. Jeg spurte en gang i blant, men sa som regel alltid at ” Si fra hvis du kjenner du må tisse “.

Nå, 23 år senere er det mitt herlige lille barnebarn som plutselig har funnet ut at det er kjedelig å gå med bleie, så de tar hun av seg selv. Tusler opp og åpner kleskapet sitt, velger ut hva truse hun vil ha på seg, og trær den på. Jeg ler like godt nå som for 23 år siden, når jeg ser disse små barnerumpene plutselig vandrer rundt uten bleie, like morsomt hver gang syntes jeg.
Men så har vi denne hysteriske mammaen hennes da hehe. Hun maser og maser på om sin lille prinsesse må tisse. Så jeg tok like så godt frem kamera og filmet dem en tisse – på – do – dag.
Selv sitter jeg godt plantet i sofaen og flirer over både synet av disse to som er kommet i en ny fase med bleie vs do, og mens jeg mimrer tilbake til den tiden jeg var ung alenemor og opplevde denne nye fasen. Det er så rart å se hvor ulike vi takler den samme situasjonen.
Jeg vil anbefale på det sterkeste å lese denne bloggen Bort med bleie, frem med toalett papir. Der kan du lese Michelle sin vinkling av hele greia, hva tanker hun har omkring denne nye fasen som Adeline er i nå, og hvordan hun opplever dette.
Selv så tar jeg det med knusende ro, jeg er jo tross alt en mormor og kan bare slappe av og være tilskuer.
Filmen ble jo ganske så morsom da, jeg ler meg skvett ihjel hver gang jeg ser den.

Dumbo,- perfekt til små barnehender

// Reklame //

Husker dere søte Dumbo filmen som er laget av Walt Disney? Den lille herlige elefanten med de store ørene, som kunne fly?
Han var den første jeg tenkte på da jeg fant denne oppskriften, selv om ørene ikke er like store. Og selv om ikke Dumbo hadde blitt så stor at han hadde fått noen støt tenner enda.

Jeg har heklet mange av disse herlige små elefantranglene, de fleste har jeg gitt bort i bareslgave eller bursdagsgaver. De er kjempekjekke og lage, og det går fort å hekle en slik liten søtnos selv om det er passe tynt garn man bruker til den.
Til selve ranglen, har jeg brukt et kinder egg med litt ris oppi. Tapet det godt fast med gaffatape, før jeg har lagt det inn i elefanten. For å få forekjllig lyd på ranglene, kan du bruke hva som helst inni. F.eks. sesamfrø, linfrø eller andre typer frø som kan lage litt lyd når man rister på kinder egget. Bitte små knapper, småsteiner, små bjeller osv. Det er bare fantasien som setter grensene her.
Men sørg bare for å sikre kinder egget GODT, slik at i tilfelle barnet skulle klare å ødelegge elefanten og få tak i egget,- at det er så godt sikret at barnet ikke kan klare å åpne det på noen som helst måte.

Materialer:

Almindeligt bomuldsgarn i ønsket farve og hvid (50 g, 160 m)
Hæklenål 2,0 (2,5 hvis du som mig hækler meget stramt)
Broderinål
Maskemarkør
Bamsefyld
Rasleboks (jeg bruger den gule boks fra kinder æg, med lidt ris eller korn i, da den har en rigtig god form til elefanten)
 

Forkortelser:

m = maske
fm = fastmaske
km = kædemaske
2 fm sammen = indtagning
2 fm i næste m = udtagning
omg = omgang
* * = gentag *____* omgangen ud

 

Krop:

Omg 1:      6 fm i magisk ring (6)
Omg 2:      2 fm i hver m (12)
Omg 3:     *1 fm, 2 fm i næste m* (18)
Omg 4:     *2 fm, 2 fm i næste m* (24)
Omg 5:     *3 fm, 2 fm i næste m* (30)
Omg 6:     *4 fm, 2 fm i næste m* (36)
Omg 7:     *5 fm, 2 fm i næste m* (42)
Omg 8:     *6 fm, 2 fm i næste m* (48)
Omg 9-20:  1 fm i hver (48)
Omg 21:     18 fm (begyndelsen på snablen) (18)
Omg 22:    Start omgangen i den første af de 18 m i forrige række (se billede nedenfor) og lav 1 fm i hver m (18)
Omg 23-52:  1 fm i hver m (18)

Afslut med en kædemaske og bryd garnet med nok garn til at sy fast på kroppen.

Det giver 20 omgange til kroppen og 32 omgange til snablen.

Ører:

Lav 2

 

Omg 1:      6 fm i magisk ring (6)
Omg 2:      2 fm i hver m (12)
Omg 3:     *1 fm, 2 fm i næste m* (18)
Omg 4:     *2 fm, 2 fm i næste m* (24)
Omg 5:     2 fm i de næste 3 m, 21 fm (27)
Omg 6:     1 fm, 2 fm i de næste 3 m, 23 fm (30)
Omg 7:     3 fm, 2 fm i de næste 3 m, 24 fm (33)
Omg 8:     5 fm, 2 fm i næste m, 27 fm (34)
Omg 9:     6 fm, 2 fm i næste m, 27 fm (35)
Omg 10:   8 fm, 2 fm i næste m, 15 fm, 2 fm sammen, 9 fm (35)
Omg 11:    8 fm, 2 fm i de næste 3 m, 15 fm, 2 fm sammen, 7 fm (37)
Omg 12:   8 fm, 2 fm sammen 3 gange, 15 fm, 2 fm sammen, 6 fm (33)
Omg 13:   8 fm, 2 fm sammen 3 gange, 19 fm (30)
Omg 14:   7 fm, 2 fm sammen 3 gange, 11 fm, 2 fm sammen, 4 fm (26)
Omg 15:   6 fm, 2 fm sammen 2 gange, 10 fm, 2 fm sammen, 4 fm (23)
Omg 16:   4 fm, 2 fm sammen 3 gange, 7 fm, 2 fm sammen 2 gange, 2 fm (18)
Omg 17:   6 fm, pres øret fladt og hækl kanten sammen med 9 fm (9)

Afslut og bryd garnet med nok garn til at sy øret på hovedet.

Stødtænder:

Lav 2

Omg 1:     5 fm i magisk ring (5)
Omg 2:     1 fm i hver m (5)
Omg 3:     1 fm i hver m (5)
Omg 4:     1 fm, 2 fm i samme m, 3 fm (6)
Omg 5:     2 fm, 2 fm i samme m, 3 fm (7)
Omg 6:     3 fm, 2 fm i samme m, 3 fm (8)

Afslut med en km og bryd garnet med nok garn til at sy stødtænderne på hovedet.
 

Montering:

Fyld kroppen med bamsefyld og en rasleboks.

Sy de midterste 12 m sammen på kroppen (maven af elefanten) 

Fyld herefter snablen med bamsefyld og sy enden af snablen (18) og hullet på kroppen (18) sammen.

Sy ørerne fast på hovedet (i den ende, hvor krop og snabel ikke er syet sammen)

Broder øjne på.

Sy stødtænderne på.

Link til oppskriften kan du se her, der kan du se bilder etterhvert som den hekles. Selv har jeg helt glemt å ta bilder underveis når jeg har heklet den..


Her er to elefantrangler jeg har laget, sammen med to søte små hekla skilpadder. Jeg skal dele oppskriften av skilpaddene også med dere, så følg med her på bloggen om dere vil ha gratis oppskrift på herlige søte hekla skilpadder også. De er heklet i tykkere garn enn elefantranglene, og utrolig kjekke å hekle!

Barnas beste venn

// Reklame //

Jeg er så utrolig heldig og har fått tillatelse fra forfatteren til den beste hekleboken ever, Vibeke Fantoft Magnesen, å dele denne hekleoppskrfiten med mine lesere her inne!  Og hvis dere har lest de tidligere bloggene mine om hekling, så vet dere hva bok jeg snakker om. Til dere som ikke har lest her inne før, så snakker jeg om boken ” Hekling til småfolk ” – et must å ha om du liker å hekle, vil lære deg å hekle eller om du vil forsøke å hekle kjempesøte amigurumi figurer. 
I denne boken står alt utrolig godt forklart, ikke bare hvordan man skal hekle figurene – men også hvordan man skal sy og feste tråder uten at det kan ses noe sted, hvordan man lager magic loop, hvordan man lettest kan montere de forskjellige delene på bamsene osv.
Du får alt i en bok her, så løp å kjøp om du tenker på å hekle amigurimis eller vil lære deg å hekle.

Denne supersøte apen, heklet jeg til mitt barnebarn. Hun ble helt i hundre og har siden den dag hatt han med seg over alt. Han sover i sengen hennes, er med i barnehagen av og til, og veksler på å være med å leke på rommet hennes, og å være med oss alle sammen nede i stuen.
Apen Anton er kjempekul å hekle, og det går veldig fort å hekle den også.
Safety – eyes kan kjøpes enten hos eBay eller hos Home / Wish, og sikkert andre steder også. Men det er de to stedene jeg selv velger å handle fra, siden en får mye for pengene.

Du trenger:

Bomullsgarn, her har jeg brukt Gjestal bomull sport: 100g lys lyng (nr. 383) og  20g hvit (nr. 302)

Litt sort bomullsgarn

Heklenål str 3,5 eller den størrelse som passer til garnet du bruker

Fyllvatt

Safety-eyes

1 piperenser

 

Høyde sittende (i originalgarn): 17 cm

 

OPPSKRIFT apen ANTON

 

HODE

Hekles fra toppen. Hodet hekles i lys lyng.

1) Magisk ring med 6 fm

2) 2 fm i alle m hele omgangen = 12m

3) 1 fm i første m, 2 fm i neste m x 6 = 18m

4) 1 fm i de første 2 m, 2 fm i neste m x 6 = 24m

5) 1 fm i de første 3 m, 2 fm i neste m x 6 = 30m

6) 1 fm i de første 4 m, 2 fm i neste m x 6 = 36m

7) 1 fm i de første 5 m, 2 fm i neste m x 6 = 42m

8) 1 fm i alle m hele omgangen = 42m

9) 1 fm i de første 6 m, 2 fm i neste m x 6 = 48m

10) 1 fm i alle m hele omgangen = 48m

11) 1 fm i de første 7 m, 2 fm i neste m x 6 = 54m

12-20) 1 fm i alle m i 9 omganger = 54m

21) 1 fm i de første 7 m, 2 fm sm x 6 = 48m

22) 1 fm i alle m hele omgangen = 48m

23) 1 fm i de første 6 m, 2 fm sm x 6 = 42m

24) 1 fm i alle m hele omgangen = 42m

25) 1 fm i de første 5 m, 2 fm sm x 6 = 36m

26) 1 fm i de første 4 m, 2 fm sm x 6 = 30m

27) 1 fm i de første 3 m, 2 fm sm x 6 = 24m

28) 1 fm i de første 2 m, 2 fm sm x 6 = 18m

Sett inn safety-eyes mellom omgang 15 og 16,

med 8 maskers mellomrom i omgang 15.

Fyll hodet med vatt.

Legg arbeidet til side.

 

SNUTE

Snuten hekles i hvit.

1) 11 lm

2) Snu, start i løkke nr. 2 fra heklenålen, hekle 1 fm i alle m tilbake = 10m

3) (Fra nå av hekles det rundt og rundt) 2 fm i første m, 1 fm i de neste 8 m, 2 fm i de neste 2 m, 1 fm i de neste 8 m, 2 fm i siste m = 24m

4) 2 fm i første m, 1 fm i de neste 11 m, 2 fm i neste m, 1 fm i de siste 11 m = 26m

5-6) 1 fm i alle m i 2 omganger, avslutt med 1 kjm = 26m

Sy øvre halvdel av snuten fast, rett under øynene.

Fyll den med litt vatt, og sy deretter nedre halvdel fast.

Sy på nesebor og munn med sort bomullsgarn.

 

ØRER

Start med hvit.

1) Magisk ring med 6 fm

2) I stedet for å hekle rundt og rundt, snu, 1 lm, start i løkke nr. 2 fra heklenålen, 2 fm i alle m hele omgangen = 12m

3) Snu, 1 lm, start i løkke nr. 2 fra heklenålen, 1 fm i alle m hele omgangen = 12m

4) Snu, skift farge til lys lyng i første m, 1 lm i ny farge, start i løkke nr. 2 fra heklenålen,     1 fm i første m, 2 fm i neste m x 6 = 18m

5) Snu, 1 lm, start i løkke nr. 2 fra heklenålen, 1 fm i alle m hele omgangen = 18m

Sy ørene fast til hodet.

 

KROPP

Kroppen hekles i lys lyng.

1) Magisk ring med 6 fm

2) 2 fm i alle m hele omgangen = 12m

3) 1 fm i første m, 2 fm i neste m x 6 = 18m

4) 1 fm i de første 2 m, 2 fm i neste m x 6 = 24m

5) 1 fm i de første 3 m, 2 fm i neste m x 6 = 30m

6) 1 fm i de første 4 m, 2 fm i neste m x 6 = 36m

7) 1 fm i alle m hele omgangen = 36m

8) 1 fm i de første 5 m, 2 fm i neste m x 6 = 42m

9-14) 1 fm i alle m i 6 omganger = 42m

15) 1 fm i de første 5 m, 2 fm sm x 6 = 36m

16-17) 1 fm i alle m i 2 omganger = 36m

18) 1 fm i de første 4 m, 2 fm sm x 6 = 30m

19) 1 fm i alle m hele omgangen = 30m

20) 1 fm i de første 3 m, 2 fm sm x 6 = 24m

21) 1 fm i alle m hele omgangen = 24m

22) 1 fm i de første 2 m, 2 fm sm x 6 = 18m

Fyll kroppen med vatt.

23) 1 fm i første m, 2 fm sm x 6 = 12m

24) 2 fm sm hele omgangen = 6m

Sy sm de siste 6 m.

Sy hodet fast til kroppen.

 

ARMER

Start med hvit.

1) Magisk ring med 6 fm

2) 2 fm i alle m hele omgangen = 12m

3) 1 fm i de første 2 m, 2 fm i neste m x 4 = 16m

4-5) 1 fm i alle m i 2 omganger = 16m

6) 1 fm i de første 2 m, 2 fm sm x 4 = 12m

7) 1 fm i alle m hele omgangen = 12m

8) Skift farge til lys lyng i første m, 1 fm i alle m hele omgangen = 12m

9-22) 1 fm i alle m i 14 omganger = 12m

23-24) For at armen skal legge seg fint langs kroppen, hekles

det en forhøyning i ytre del av armen slik: Bryt tråden du hekler med. Gå tilbake 6 m, og hekle disse på nytt med fm. Hekle deretter 12 fm, og avslutt med 1 kjm = 12m

Fyll med vatt, men kun helt nederst i hendene.

Sy armene fast øverst på overkroppen.

 

FØTTER

Start med hvit.

1) Magisk ring med 6 fm

2) 2 fm i alle m hele omgangen = 12m

3) 1 fm i første m, 2 fm i neste m x 6 = 18m

4) 1 fm i de første 2 m, 2 fm i neste m x 6 = 24m

5-7) 1 fm i alle m i 3 omganger = 24m

8) 2 fm sm x 4, 1 fm i de siste 16 m = 20m

9) 2 fm sm x 2, 1 fm i de siste 16 m, men skift farge til lys lyng i m nr. 12 = 18m

10-13) 1 fm i alle m i 4 omganger, avslutt med 1 kjm= 18m

Fyll føttene med vatt.

Sy føttene fast nederst på kroppen slik at apen kan sitte.

 

HALE

Start med hvit.

1) Magisk ring med 6 fm

2) 1 fm i de første 2 m, 2 fm i neste m x 2 = 8m

3-4) 1 fm i alle m i 2 omganger = 8m

5) Skift farge til lys lyng i første m, 1 fm i alle m hele omgangen = 8m

6-22) 1 fm i alle m i 17 runder, avslutt med 1 kjm = 8m

Bøy en piperenser dobbelt, og tvinn endene rundt

hverandre. Legg den inn i halen med den butte enden inn.

Klipp av endene som stikker ut av halen.

Sy halen fast til kroppen nederst på ryggen.


Apen Anton blandt sine andre hekla venner, i sengen til mitt herlige lille barnebarn.

Vibeke har nettopp startet sin egen blogg, klikk deg gjerne inn på bloggen hennes, du kan også følge henne på Instagram og Facebook under fb siden Amigurumi Scandinavia.


Følg meg gjerne på Instagram og Facebook

Med tre åring som hjelper

Har du noen gang opplevd å stoppe opp i ” that moment “? Det har jeg som både mamma og momma ( mormor ) opplevd noen ganger, og senest i går hadde jeg et ” that moment “..

Etter å ha ryddet og gjort rent både stue, gang og kjøkken, var det tid for å gi vindfanget en aldri så liten oppshining. Det aller meste skulle ryddes ut fra dette lille rommet i huset vårt, siden vi skal rive ned et innebygget skap som står der og lage rommet litt større. Så alt av jakker, dresser, sko og diverse skulle ryddes vekk. Og vinterklærne skulle pakkes bort for å gi plass til våren som er kommet.
Som jeg sa,- stuen, gangen og kjøkkenet var ryddet og rengjort. Men her i huset bor det en liten herlig snart 3 årig jente i huset, ei meget aktiv men snill jente som elsker å hjelpe oss å rydde og rengjøre. Hun elsker å få sin egen klut som hun kan vaske bort flekker på tv benken og dører som er kommet fra små raseri utbrudd med tåteflasken sin, der hun har kastet den vekk-i-mellom så innholdet har sprutet i sine helt egne retninger.
Nå skulle de vaskes bort, og disse små herlige barnehendene hjalp oss flittig, mens den lille barnestemmen fortalte oss høyt og tydelig hva det var for noen flekker hun vasket bort.
Med en ivrig stemme kunne vi høre henne snakke til kosedyrene sine om at ” Seee, det er lademelk! “, og ” Seeee, det er eplejuice “..
Støvsugeren kunne vi bare glemme å få låne, denne trykket hun på selv og skulle bruke selv. Det var ikke lov av oss voksne å forsøke å låne støvsugeren når hun skulle bruke den. Så vi hørte hvordan hun styrte på med vask og støvsuging i stuen, mens vi konsentrerte oss om vindfanget.

Både min datter og jeg liker den litt mer minimalistiske stilen, med et familievarmt preg på rommene i huset. Mitt lille barnebarn,- ja hun liker sin egen til hun, med leker og hjertevarme omsorg for kosebamsene sine og alle de snart 100 hestebamsene sine. Men alt dette var glemt mens vi ryddet og pakket bort i vindfanget.
At man skal reagere når det blir stille i huset når en liten snart 3 åring her hjemme, ja det var som en sagablott i våre hoder mens vi konsentrerte oss om det vi holdt på med.

Det var ikke før jeg skulle inn på kjøkkenet og ha litt vann, at jeg merket hvor stille det var i stuen plutselig. Altfor stille……
Jeg tok en rask titt inn, og det var da jeg opplevde “ that moment ” – det øyeblikket som virker som en hele evighet… Når den lille snart 3 åringen utbryter med den stolteste stemmen hun kan oppspore ifra halsen sin, “ Seeeee, momma. Jeg rydder! ” Smilet hennes hadde vel gått rundt om det ikke var for ørene hennes, og en kan se øynene lyse av stolthet.
Hun rydder nemlig det lille bordet sitt som hun har i et hjørne i stuen. Hun har ryddet den fletta korgen vi skulle ha alle pleddene våre oppi, og hun ryddet masse ” pynt ” over på stuebordet og ut over hele gulvet.. Joda, det lille bordet hennes var ryddig, det var reinslikket fra leker og barnebøker. Alt sammen var ” ryddet ” over på stuebordet, slik at bordpynten som vi hadde plassert der ikke var å se lenger.
Gulvet var fullt, ja jeg mener FULLT av leker, kosedyr, smokker og tepper…… Den fletta korgen var også ryddet, hun hadde jo rett i det. Og teppene våre? De ble brukt som kappe rundt den lille barnekroppen som stod så stolt mitt på gulvet, så kry som en hanekylling! Hun var nemlig blitt forvandlet til ” Let it go ” ( les : Elsa i Frozen ).

Øyeblikket jeg stod og tok inn over meg alt dette som øynene mine så, føltes som en hel evighet. Det var som om øynene så, men hjernen ville ikke akseptere at øynene mine så rett…. Det var som om alt skjedde i slow motion der og da. Hvor var den rene pene og ryddige stuen blitt hen?
Hvordan var det mulig at en liten kropp med små hender kunne klare å forvandle den pene stuen vår til at en Hiroshimabombe hadde truffet der inne i stuen vår?
Jeg tror jeg ble dratt tilbake til virkeligheten som med et bukkesprang fra hesteryggen,- ” Mommaaaaa? Var det fint?
Selvfølgelig kunne jeg ikke annet enn å svare at ” ja nydelig. Så pent bordet ditt ble, og så ryddig korgen ble også. ” Mens øynene mine hadde plantet seg fast til stuebordet og gulvet, som var stappet så fullt som det var mulig med leker..

Vel er de små raske, men enten er det jeg som er blitt eldre enn da jeg var alenemor selv – eller så er denne lille snart 3 åringen raskere enn skyggen til Lucky Luke. Det er nok det første som er realiteten, jeg er jo ikke bare en mamma nå. Jeg er en stolt momma ( mormor ) til verdens mest hjelpsomme og snille snart 3 år gamle Adeline. Stolt som få er jeg, for Adeline er utrolig hjelpsom og snill på alle måter. 
Vi voksne må bare klare å se ting fra de små sine perspektiver om hva som er rydding for de også. Nå var det bordet sitt hun ville rydde, og da måtte vi voksnes rydding vike litt. Det gjør ikke så mye, vi kan rydde det sammen alle sammen. Vi får bare telle litt og si en regle de bruker i barnehagen så går det nok bra.
1, 2, 3,——–10 : RYDDETID! Om ryddetiden er over for den lille jenta, er den definitivt ikke over for oss voksne i huset nå nei.


Ryddig for oss voksne, er ikke det samme som ryddig for de små. Her har Adeline ryddet på rommet sitt 🙂

Hjelper du de forsvarsløse?

// Reklame //

Dette er noe jeg begynte å bli veldig bevisst på allerede for over 20 år siden, da jeg ble alenemor til Michelle. Jeg printet ut en lang liste over produkter av både sminke, hårprodukter, hudpleieprodukter osv, med merker som ikke er testet på dyr. Dette skrivet tok jeg med meg i vesken min når jeg var og handlet, slik at jeg kunne være med og medvirke til et bedre og mer hensynsfullt liv for alle dyrene.

Har du sett hvordan slik testing går ut over dyrene? Kaniner, rotter, mus, slanger, marsvin osv. For selv om du rynker når du ser for deg – eller tenker på en rotte. Tenk på at de faktisk har tanker, følelser og føler slik som vi mennesker gjør! Skal de lide bare fordi de i enkeltes øyne ikke er vakre? Svaret er nei!
Alle fortjener et like verdig liv som alle vi andre, uansett om det er en slange eller verdens søteste kanin.
Nå skal jeg ikke bruke bloggen min til å vise dere hvor fælt disse stakkars dyrene har det når de brukes som forsøksdyr, selv om jeg tror mange av de som leser bloggen burde fått seg en wake – up call.. Men bildene jeg legger ut her, bruk de til å se for deg hvor fælt de måtte ha hatt det om de var en av alle dem som brukes og pines til døde… Det er ikke rettferdig..


Et av flere herlige marsvin som har bodd hos oss.

Kjøp trygt

Flere selskaper har garantert skriftlig at de ikke tester på dyr, ikke bare ferdige produkter, men også ingrediensene. First Price, Rema 1000 (Soft style), First price, H&M, Hello Kitty, GOSH, Lush, Lucky Duck, The Body Shop, Faith in Nature, Blenda,  Milo, Lano, Makeup Mekka, Simple, Salmi, Ecover, Ecoleaf og mange flere kan du trygt bruke!

Helst glem

Men noen vil ikke garantere at de ikke bruker dyretesting i fremstilling av ingredienser (eller kjøper ingredienser av selskaper som tester på dyr), for eksempel L´Oreal, Colgate, Lancôme, COOP egenproduserte produkter, Pampers o.a. Kjøper du disse merkene, må dyr lide unødvendig.

Fra 11. mars 2013 er det forbudt å selge og importere dyretestet kosmetikk i Norge, EU og EØS. Dette gjelder ikke bare ferdigprodukter, men også ingredienser og råmaterialer. Det er likevel viktig å huske på at:

  • Mange av de samme produsentene som selger ikke-testede produkter for det norske og europeiske markedet, fortsetter å benytte seg av og tillate dyreforsøk andre steder i verden, f.eks i Kina, der dyretestingen av kosmetikk på dyr er PÅbudt. Derfor havnet bl.a. Revlon, Nivea, Mary Kay og L’occitan på den svarte listen. Det er viktig at vi som forbrukere unngår å støtte disse selskapene: http://www.dyrevern.no/kampanjer/dyretesting/testet_pa_dyr  
  • Forbudet gjelder ikke for husholdningsprodukter som oppvaskmidler, vaskemidler, rengjøringsmidler o.l., fordi disse, i motsetning til kosmetikk, ikke dekkes Kosmetikkdirektivet. Det betyr at mange selskaper fritt frem kan holde kaniner, marsvin, rotter, mus og andre dyr i bur og utsette dem for smertefulle og dødelige, men helt unødvendige forsøk. Vanish er en av dem.

( Klippet fra Dyrevennlig.org )

Nå tenker du kanskje at ” ja men hvordan skal man da få testet, om man ikke kan teste på dyr? “
Vel,- der er folk som ønsker å være ” forsøkskanin ” om man kan kalle det det. Det er forsvarlig uttesting som gjøres på testpersonene. Andre alternativer er bl.a. datamodeller og cellekulturer. Testing på lavtstående organismer er også en mulighet. Selv om jeg personlig ikke liker den siste tanken heller da.


Et av flere herlige marsvin som har bodd hos oss.

Her er link til en gratis app ( laget av Dyrevenalliansen ) som du kan laste ned, om du ikke er type veskebruker og kan ha med deg noen utprintet liste i lommen eller noe :
DYRETESTET? 

Link til produkter som IKKE er testet på dyr finner du her

Link til svartelisten finner du her

Hjelp alle de stakkars dyrene til å få et bedre liv, et liv uten påført smerte, svie og annet ubehag som også kan føre til en pinefull død… Begynn heller å bruke produkter som ikke er testet på dyr. Er du med?


Caramell ( i luften ) og Oscar. To best buddies som er blitt reddet av Dyrebeskyttelsen, men de var ALDRI kaniner som der ble testet noe på. Heldigvis.
Men hjelp de stakkars dyrene som opplever dyretesting, til et liv i frihet og glede. De fortjener det så inderlig, det er ikke deres skyld at vi mennesker liker å ta på oss sminke, kremer av diverse typer osv. 
Skal testing fortsette, bør det gjøres uten uskyldige dyrs hjelp..

Så hva sier du? Er du med?