Kaninbur burde være forbudt!

Visste du at kaniner egentlig er sosiale dyr som trenger å få bevege seg på lik linje som andre dyr? Små kaninbur, både i plast og i tre, gir kaninene et stillesittende liv, hvor de utvikler benskjørhet, forkalkningsgikt, utvikler stereotypisk adferd, begynner å plukke sin egen pels, bite febrilsk på gitter osv-
Gitter som bunn i buret gir kaninene raskt smerter i bena og lidelser i både skjelett og muskulatur. Siden de har svært sensitiv hud, kan de få sår på bena etter gitteret, som igjen kan bli betente. Noe som er svært smertefullt for kaninene.
Kaniner som bor i slike små bur, må ofte også bo alene. Men visste du at kaniner egentlig er svært sosiale dyr som i vill tilstand lever i kolonier?

Kaniner er byttedyr og trenger derfor plass til å bevege seg mer fritt på. Å leve et stillesittende liv, medfører overvekt, lite muskler ( som også hindrer magen og tarmer å holde seg på plass. Dermed ender ofte stillesittende kaniner opp med hengemage og null muskler ), apati og stereotypisk adferd.
Men dette med å ha en kanin i hvert lite bur, var noe vi lærte da vi var små,- at sånn var kaninholdet.. Takk og lov for at lærdommen har kommet lenger i disse dager!
Da jeg var liten lærte jeg at kaniner ikke kan bo sammen, da ville de sloss. Men ikke visste jeg den gang, at man gjerne skulle kastrere dem. Hadde jeg bare visst det, så hadde nok mine kaniner allerede i den tiden bodd sammen.
Men hver sommer slapp jeg dem ut på ” sommerbeite “. Jeg hadde store utegårder hvor jeg slapp en og en kanin ut, men pga dårlig kunnskap og barnslige tanker – trodde jeg den gang at kaninenes gledeshopp ( som jeg ikke visste var gledeshopp ), var sikkert små maur som bet kaninene til de løp og hoppet å vred seg i luften av smerter og irritasjon.
Vel,- den dag i dag vet jeg jo bedre! De hoppene er gledeshopp eller binkis som noen kaller det.

Ved å la kaninene kun bo i slike små bur som selges for en tusenlapp i dyrebutikker, frarøver vi kaninene et langt, godt og lykkelig liv med større bevegelsesfrihet. Kaniner er ofte det dyret voksne gir barna sine lov til å hente hjem når sommeren kommer, fordi disse dyrene ikke krever så mye. 
De små pelsdottene er så missforstått……
De elsker kos og stell, de elsker stor løpeplass som de kan boltre seg på, løpe full fart og hoppe å vri seg i luften, grave, legge seg ned og strekke seg ut en liten stund, grave etter røtter å gange på osv. Men selv om de liker alt dette, så husk en ting,- kaniner er ikke en gnager!


Caramell gjør et lykkehopp i ren skjær glede, og koser seg sammen med kompis Oscar.

For at kaninene skal ha et godt område å bevege seg på, bør de ha minst 12 kvm og oppover. Da har de som regel plass til å løpe og hoppe på. Inne bør de få seg en varmelampe så de kan ligge under om de fryser, noe å krype inn i ( Denne Holen fra IKEA er genial til kaninene. Du sager bare ut et par hull som de kan krype ut og inn gjennom ) som de kan sove i, en høyhekk hvor de alltid har tilgang til nytt og godt høy, og rent vann hver dag.
Jeg har til sammen 5 kaniner. 3 av dem er fra dyrebeskyttelsen og bor sammen, det er en Belgisk kjempe, en som jeg tror kan være en New Zealand kanin og en løvehode. De to første er to kastrerte gutter, og løvehoden er en kastrert jente. Disse tre har jeg adoptert fra Dyrebeskyttelsen i Tønsberg/Horten.
Og så har jeg to andre små søte som bor sammen, de er også kastrert. Her skal vi ikke risikere å få noen kull nei.

Historien om Gullet :

Jeg vil fortelle dere en historie om en Belgisk kjempe som vi adopterte fra Dyrebeskyttelsen, hun var mamma til Oscar og hans 6 andre søsken.
Hun hadde levd hele livet sitt på en palle! Ja du leste riktig,- en palle.. Maten som disse 8 hadde fått var ikke slik mat som kaniner skal ha, så hun var ikke i det beste holdet. I tillegg så ammet hun sine 7 små søte kaninunger.
Da DB kom og reddet dem, stod det om livet til Gullet den natten.. Men heldigvis overlevde hun!
Gullet hadde ikke kunnet bevege seg på denne lille plassen, så frambena hennes kunne hun ikke bevege fremover i det heletatt.. Dette var noe som måtte trenes opp over lang tid. Hun hadde overflødig hud mellom frambena, noe som vitnet om feil foring og stillesitting.
Denne overflødige huden var noe hun måtte leve med, men det gikk greit siden hun nå fikk muligheten til å få bevege seg og trene opp muskulaturen som hun manglet.
Med iherdig jobbing fra DB så kunne endelig Gullet og Oscar få flytte til oss i fjor sommer, men hun trengte enda et begrenset område til å bevege seg på og til å få utvikle musklene sine mer. Så vi satte opp en midlertidig garde til henne, som vi utvidet litt og litt etterhvert som vi så at hun kunne bevege seg mer og bedre.

Etter noen uker kunne hun endelig få lov til å løpe fritt i en stor god utegård på mange kvm, sammen med sin sønn Oscar. Hun begynte til og med å gjøre slike kule hopp og sprett – ingen tvil om at jenta hadde det bra nå!

Men dessverre fikk hun den sommeren hos oss, hun ble akutt syk en kveld. Vår supersnille veterinær åpnet opp klinikken sin for Gullet i de sene nattestimer, og jeg tror jeg må ha sprengt hver en fartsgrense bort til veterinæren.. Veterinæren gjorde hva hun kunne for å redde livet til Gullet, som så inderlig vel fortjente en second chance.. 
Men livet hennes stod ikke til å redde… Gullet sovnet inn den natten, men hun hadde fått en sommer der hun fikk lære seg at livet kunne være bra. Mennesker hadde reddet henne fra det livet hun levde, og gitt henne Himmel på jord. Hun fikk den sommeren med riktig mat, riktig kosthold, mye god bevegelse og masse kjærlighet.
Men den dag i dag er hun enda savnet her hos oss, dypt savnet…


Vakreste Gullet vårt… <3

Bruk heller det lille kaninburet som en base :

Om du har et slikt lite kaninbur som der er bilde av oppe i bloggen min her, så kan du likevel bruke det til noe. 
Det er helt supert til å ha stående åpent slik at kaninene kan løpe ut og inn av det, kose seg der inne om de ønsker det – men kunne hoppe ut av det og løpe i utegården og kose seg.
I basen kan de gjerne ha høy ( de skal ha tilgang til friskt godt høy hver dag, da det er dette som regulerer hele tarmsystemet deres ), vann og gjerne noe å varme seg i.

For å passe på at ikke rovdyr kan ta kaninene, bør utegården ha tak over. Om du ikke har tak over, bør det være under tilsyn at kaninene er ute.

Jeg har ikke en slik base, men jeg bruker en liten stall som kaninenes bosted. Der kan de løpe ut og inn som de vil på dagtid, og på natten er de inne.
I den andre utegården bruker jeg faktisk en gammel utedo som base. Den er bygget inn i låven våres, så den passer perfekt som base. Der inne har jeg tettet igjen hullene selvfølgelig, og satt inn en Hol, høyhekk og vann.
Ingenting er vel herligere enn å se glade kaniner som løper rundt og gjør biniks ( hopp der de vrir seg av glede i luften ) og koser seg?

Her er en liten filmsnutt fra noen søte kule binkis fra Oscar og Caramell.
 
Der er så mye mer jeg ønsker å fortelle om kaniner og hvordan behandle dem, men jeg tenker jeg skal lage noen flere blogger om nettopp dette temaet. Slik at dere ikke blir lei av å lese om bloggen blir altfor lang.
Har du kaniner? Fortell meg gjerne om dem, jeg vil svært gjerne høre.

Hekling til småfolk – GIVEAWAY

// Reklame //

Nå har dere muligheten, folkens! Dette er en mulighet som du absolutt ikke vil gå glipp av, det kan jeg love dere! Denne boken om hekling inneholder alt fra bilder og forklaring på teknikker, forskjellige heklemetoder, hvordan man fester ben, armer, ører osv – uten at tråd og fester vises, og den inneholder enormt mye mer. Vil du virkelig at en sånn sjanse som dette,- å få en slik bok gratis, gå fra deg?


Vibeke Fantoft Magnesen er i gi-bort-hjørnet nå, og vil gi bort en bok ” Hekling til småfolk “. For å delta på denne konkurransen er det faktisk veldig lite du trenger å gjøre. Du kan delta ved å klikke deg inn på Instagram og delta på Vibeke Magnesen design. Lik bildet på Instagram, følg Vibeke på Instagram og tag en venn.
Du kan delta så mange ganger du vil ved å tagge en ny venn for hver gang. 
Vinneren kåres på førstkommende søndag kveld, så kjapp deg å delta!

Om du ikke har Instagram konto, kan du likevel ha muligheten til å delta. Klikk deg inn på Facebooksiden til Amigurumi Scandinavia  og delta under det samme bildet som jeg har lagt ut øverst i bloggen her.

Hvorfor forteller jeg dette? Jeg blir jo ikke sponset på noen måte.

Jo det skal jeg fortelle dere. 
Jeg har ikke vært så veldig til å hekle opp gjennom årene, jeg har vært mye mer interessert i å strikke. Så det har blitt mange plagg med strikepinnene, mens heklenålene har ligget og støvet ned. En dag så jeg noen bilder av passe små amigurumi som Vibeke F. Magnesen hadde heklet. Hun hadde ikke heklet i et år engang, og likevel klarte hun å hekle slike nydelige figurer, hel fra eget hode og fantasi. Jeg var helt sjokkert over hvor gode skills denne dama hadde!
Da jeg så fikk høre at hun jobbet med en bok med oppskrifter til alle disse nydelige dyrene hun heklet, så satt jeg formelig på pinne og ventet på datoen som boken skulle bli lansert!
Jeg ble hekta på hekling der og da! Strikkepinnene ble lagt litt på sidelinjen den dagen jeg fikk boken i hendene!
Jeg har nå heklet mange av de dyrene og uroene som er i boken, jeg har enda en del igjen som jeg skal hekle. Og jeg sier det bare,- dere kommer til å bli like hekta som jeg hvis dere vinner – eller kjøper denne boken. Det kan jeg nesten garantere. 


Grisen Gerd, fra boken ” Hekling til småfolk “

Oppskriftene er utrolig lettleste og enkle, og de aller fleste amigurumis hekles med fastmasker. Lett som en plett så lenge boken forklarer deg hvordan en hekler fastmasker også.

Dette er en mulighet som du ikke bør la gå fra deg altså, jeg kan nesten love deg at du kommer til å bli superfornøyd med å få hjem en slik bok i postkassen din! Heng deg på og delta i denne giveawayen, og husk at vinneren kåres førstkommende søndag kveld ( 29.05.16 ).

 

Når surt blir til søtt

De enormt store grønne bladene er ikke til å ta feil av! Det er lette planter å dyrke frem, utrolig takknemlige planter som takler å gro under de fleste omstendigheter. Men de setter stor pris på å få noe hestemøkk som gjødsel på vårparten, da vokser de i rekordfart og blir både store, kraftige stilker med enorme blader.
Jeg snakker selvfølgelig om rabarbra.

Rabarbra planten kan brukes til ganske mye. Alt fra pai til å lage grøt av, suppe, saft, gelè, syltetøy, chutney, dressing, drinker osv osv. Men vi kjenner den nok mest til å plukke, skrelle den og dyppe i sukker. Det smaker surt og søtt på samme tid, og et typisk sommerlig barndomsminne for min del hvertfall.
Der kommer nok helt sikkert oppskrifter på andre ting enn bare syltetøy fra rabarbraen, men her kommer en oppskrift på super herlig rabarbrasyltetøy!
Og blander du rabarbra med jordbær, får du et helt himmelsk godt syltetøy som garantert blir den nye favoritten på skiven til både familie og andre besøkende og venner!

Det er selve stengelen som vi er kjent med, som brukes mest på rabarbraen. Bladene inneholder veldig høy mengde med oksalsyre, og et ukjent toksin. Så styr unna selve bladene. Stenglene inneholder også oksalsyre men det er veldig lavt innhold av dette så det er ikke farlig i det heletatt. Selve syrligheten i stengelen kommer fra noe så harmløst som eplesyre, tro det eller ei.
Roten er blitt brukt i de siste 5000 årene til medisinske formål. Det er da særlig den kinesiske rabarbraen som brukes til dette formålet, da denne inneholder flere komponenter som antrakinonfargestoffer, stilbene, tanniner, fenoliske forbindelser og sennosides. Mens handlingen av tanniner lindre diaré, anthraquinones avlaste forstoppelse. Selv om disse komponenter er motstridende funksjoner, er lavere doser rabarbra rot brukes til behandling av diaré, mens høyere doser er nyttige for lindring av forstoppelse. 
I tillegg er dette urt også sies å være nyttige i behandlingen av gastrointestinal blødning, dårlig fordøyelse, hemorroider og gulsott. Det er også brukt av noen som et hjelpemiddel til vekttap. Kinesiske herbalists bruke til å behandle brannskader, sår, sår, sår og konjunktivitt. I henhold til dem, er rabarbra roten også nyttige ved behandling av infeksjoner i lungene. Candida albicans er også sies å styres med bruk av denne urten. Det har vært antydet at roten av rabarbra kan være nyttig i behandling av visse typer kreft, nyresvikt, kolera og endometriose. Denne roten er tilgjengelig i form av tørkede røtter, flytende ekstrakt og kapsler. 
Man skal ikke bruke høye doser med rabarbrarot over lengre tid.
Så vet man det!

Men tilbake til syltetøyet. Senere i bloggen skal jeg legge ut oppskrift på rabarbra gelè, saft og kanskje noe mer spennende også.
Denne oppskriften på syltetøyet er bare helt supergod! Anbefales virkelig å prøve den.

Rabarbrasyltetøy :

1 kg rabarbra 

600 g sukker

Saften av 1 sitron

1 vaniljestang 

Evnt certo om du vil ha syltetøyet noe mer stivt

Fremgangsmåte: 

Skyll rabarbraen, skjær av stilkene. Skjær i biter og legg i en bolle. Ha sukkeret over, rør godt. Nå skal dette stå å godgjøre seg over natten på kjøkkenbenken. Nå har sukkeret smeltet og rabarbraen saftet seg. Ha rabarbrablandingen sammen med saften av sitronen i en gryte. Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha alt i gryta.

Varmes sakte opp, rør godt underveis. Når blandingen har fått en mørkere farge, er det like før det er ferdig. Jeg lot det koke i et par timer, til det begynner å få en fin brunfarge. Husk å røre litt av og til, så det ikke fester seg i bunnen av gryten. 
Hvis du vil ha litt certo oppi, så bland certo ut i litt sukker og hell oppi. Rør i gryten, og du kjenner hvordan syltetøyet tykner mens du rører.


Ferdig skrelt og kuttet opp, klar for sukring og hvile.


Rabarbra og sukker, nå skal det stå natten over på kjøkkenbenken og klargjøre seg.

Sørg for å ha helt rene glass med tette gode lokk til syltetøyet.
Jeg vasket glassene godt før jeg steriliserte dem ved å koke dem i ca. 20 minutter. Deretter la jeg dem inn i ovnen på 100 grader, mens syltetøyet ble klart.
Hell syltetøyet på varme glass, men pass på å vaske bort evnt syltetøy på gjengene til glassene. Hvis ikke, så klarer du aldri å få lokket tett!
Sett de ferdig fylte glassene på hode mens de kjøler seg ned, for å få best mulig vakuum.
Og snu dem når de er kjølt ned, og sett syltetøyet kaldt og mørkt.


Se den nydelige fargen! Ikke bare ser det godt ut, men smaker himmelsk fortreffelig godt også.

Sylta granskudd på glass

Som nevnt i bloggen Skogens søte hemmelighet, er granskuddene skogens desidert største C – vitamin bombe. Og her kommer en ny variant av hvordan tilberede disse supre granskuddene så vi kan bruke dem vinterstid til god mat når kulden og mørket setter inn.

Ingredienser :

Vann
Hvitvinseddik
hele pepperkorn
Sukker
Granskudd

Kok 1 liter vann, 1,5 dl hvitvinseddik, 500 gram sukker og 20 hele pepperkorn. Kokes til sukkeret er oppløst. Ta bort fra platen, tilsett 1 liter granskudd. La stå til det er avkjølt, ta det på glass og sett kjølig. Kan brukes med det samme, men er best etter en uke i kjøleskap. 
Brukes på hamburger, leverpostei, vilt og fisk, og smaker bedre enn sylteagurk!  

Det går også an å fryse ned ferske granskudd, slik at en kan lage sirup og andre ting midtvinters. Man må bare huske på at granskuddene trenger noe mer sukker da, og de må brukes/forvelles like etter at de er tint opp. 
Her hjemme har vi grantre like utenfor døren, på plenen våres. Dette treet står fullspekket med store flotte granskudd nå! Og siden det klør i fingrene mine etter å plukke ( sånn er jeg også med både blåbær, andre bær, kantareller, urter, løvetann osv osv ), skal jeg plukke og fryse noen liter pr pose.

Jeg elsker å høste inn til vinteren, og ha et stort godt lager av syltetøy, saft, gelè, rørte bær, tørka urter og tørka urter, blomster og grener/blader til kaninene og hestene våre. Løvetann er noe som den eldste hesten min skal få i kraftforet sitt i vinter, siden han er blitt 17 år nå og han kunne trenge noe for stive ledd og revmatisme. Så der er mye som skal høstes inn her på gården, men jeg gleder meg!

Adeline våknet i dag til noen glass med sylta granskudd, hun hentet den lille stolen sin som hun klatret opp på, grabbet seg et glass med sylta granskudd og utbrøt mens hun snudde glasset opp, ned, opp, ned ” Ååååh, kuuuult! Mamma, se hva momma har laget! “
De neste glassene med sylta granskudd, tenkte jeg å forsøke å ha oppi noen hvitløksfedd. Er spent på smaken av denne kombinasjonen. Og kanskje noen glass med både hvitløkfedd og soltørkede tomater? 

Who let det dog….eeeh, I mean snake out – gratis oppskrift

// Reklame //

Denne slangen er bare helt uimotståelig herlig! Du kan selv velge hvor lang den skal være, og ved å velge hva tykkelse på garn og heklenål så kan du stort sett styre det meste av størrelse og lengde på denne søte herlige skjønnheten.
Egentlig så er det en larve. Men mitt skjønne lille barnebarn, Adeline, ønsket seg en slange og bestemte at dette var en slange. Enkelt og greit!
Så da ble larven til slange, og jammen meg har denne kule slangen fått være med på mye rart i dag sammen med Adeline. Hun har båret rundt på den, og hatt den med ut til og med. Den har vært med på å sparke ball, og den har fått åle seg rundt i gresset på plenen vår.
Jeg tror at både slangen og Adeline har hatt en helt topp dag sammen – og nå ligger de søtt og sover i Frozen sengen til Adeline. Utslitte og trøtte begge to.

Siden copyrighten til bloggeren som har laget oppskriften til denne søte ” lille ” larven ( min måler over 1 meter i lengden! ), sier at man ikke har lov til å gjengi ordlyden i oppskriften – så har jeg altså ikke lov til å legge ut selve oppskriften i bloggen min. Men om dere klikker dere inn på denne linken :
garngrammatik.dk – Larven Laila, så står hele oppskriften der. 

Øyner kan du velge selv hva du vil ha, men noen idèer og tips kan du se i denne linken : Heklede øyne
Der inne i linken er der utrolig mange forskjellige størrelser og typer øyne, så det er bare å velge og vrake fra øverste hylle.

Bare husk, du har KUN lov til å hekle denne larven ( hos oss,- slangen ) til venner og folk som du vil gi den i gave til. Du har ikke lov til å selge det du lager, og du har ikke lov til å gjengi ordlyden i oppskriftene til denne bloggeren. Greit å bli minnet på, så du slipper en sinna blogger som kontakter deg om det blir oppdaget, og evnt erstatningskrav.

Er den ikke bedårende skjønn vel? Jeg digger denne slangen! 


 

Med hjerte av gull – gratis oppskrift

// Reklame //

Forfatter Vibeke Fantoft Magnesen har vært så snill og lagt ut nok en gratis oppskrift fra sin super fantastiske heklebok, Hekling til småfolk.
Om du ikke enda har somlet deg til å kjøpe denne boken, vil jeg på det laler sterkeste anbefale deg å gjøre det asap. Dette er uten tvil den beste hekleboken jeg noen gang har hatt!
Ikke bare er der èn ting som en får lyst å hekle, men alt som er i boken. Dette får jeg hverken betalt for å skrive, eller får noen fordeler på noen som helst måte! Men når jeg finner noe jeg liker så godt som dette her, ja så må jeg bare fortelle og dele med dere andre.
Hekling til småfolk kan nå kjøpes på Adlibris for kun kr.208,- du sparer altså kr.41,- ved å kjøpe den der.

Oppskriften hun deler gratis med oss denne gangen, er heklede hjerter. De er bare helt nydelige disse her! Og om du skal i en babyshower eller gi noe i barselgave f.eks., så er en slik uro mitt i blinken å lage. Og de vordende foreldrene kommer garantert til å simpelthen elske en slik gave!
I tillegg er det ikke så mange som kommer på å gi en hjemmelaget uro, så denne kommer garantert til å slå godt an hos både de kommende foreldrene og også en blikkfanger for de andre som er i et evnt selskap.

Du trenger:

Garn i valgfrie farger, her har jeg brukt Gjestal bomull sport

Heklenål (her er det brukt størrelse 3.5 mm ? hjertene blir da ca 6 cm høye)

Fyllvatt

 

Oppskrift

Hjertet hekles fra bunnen.

1) Magisk ring med 6 fm

2) 2 fm i alle m hele omgangen = 12m

3) 1 fm i alle m hele omgangen = 12m

4) 1 fm i første m, 2 fm i neste m x 6 = 18m

5) 1 fm i alle m hele omgangen = 18m

6) 1 fm i de første 2 m, 2 fm i neste m x 6 = 24m

7) 1 fm i alle m hele omgangen = 24m

8) 1 fm i de første 3 m, 2 fm i neste m x 6 = 30m

9-11) 1 fm i alle m i 3 omganger = 30m

12) Arbeidet deles nå i to, og hver del hekles videre for seg selv. Hekle 1 fm i de første 4 m, 2 fm i neste m x 3. Omgangen er nå ferdig. Neste omgang starter i første m av de 18 m som du heklet på denne omgangen = 18m

13-14) 1 fm i alle m i 2 omganger = 18m

15) 1 fm i første m, 2 fm sm x 6 = 12m

16) 2 fm sm hele omgangen = 6m

 

Sy sm de siste 6 m.

Gjenta omgang nr. 12-16 i andre siden, men sett inn fyll etter omgang nr. 15.

 

Sy sm det lille hullet i midten mellom hjertebuene.

Ønsker du å hekle noe annet fra boken hennes? Her er et par linker til noen supre gratis oppskrifter som absolutt er verdt en titt innom! :
Et lite stykke Afrika i små barnehender
Barnas beste venn

Roten til alt godt og bedre helse

At der finnes et redskap i naturen som kan hjelpe for  mye som denne flotte planten, ja det er helt utrolig! 
På den annen side,- jeg har alltid levd i den tro på at uansett hva man måtte feile, så er jeg sikker på at Moder Jord gir oss den medisin vi trenger i naturen. Det er bare for oss mennesker å lære nok om planter, urter, blomster, trær. Bruken av alt dette har vært gjort i mange hundre år, og enda er der mange som finner stor gøede i å bruke fra naturens skattekammer. Selv om jeg syntes det er altfor få som høster fra naturen på denne måten, det er så mye lettere og få medisiner fra legen enn å ta seg tid til å plukke i naturen og tørke eller forvelle.
Bare det å komme seg ut i naturen er balsam for kropp og sjel, og kan få både høyt blodtrykk til å senke seg – samt stressende skuldre kan senke seg noen hakk ned.
I denne bloggen skal jeg skrive litt om en flott og veldig nyttig plante ved navn vendelrot.

Der finnes to forskjellige typer vendelrot, den vanlige vendelrot ( Valeriana sambucifolia ) og legevendelrot ( Valeriana Officinalis ). Siden vi bor i forskjellige deler av landet, har vi ofte forskjellige lokale navn til forskjelleige plantener. 
Og andre navn som venderoten har er katterot, valerian, vendegras, vendel, vendelstut, vendingsrot, venderot, vendingsrot, vengelsgras og vennagull, samt forvrengninger av Valeriana som valerianne baddrian, balderrot og baldrian.
Så nå håper jeg at de fleste vet hva plante det er jeg skriver litt om her.

Vendelrot er en helt fantastisk plante å bruke, særlig legevendelrot. Den vanligste av de to typene, vendelrot er ofte brukt for å senke blodtrykket, roe nervene, den virker beroligende og skal visst nok også dempe kramper og hysteri.
Legevendelroten har en langt mer omfattende egenskaper. Denne listen jeg skriver inn her, er hentet fra urnatur.no 
 

  • Lidelser i det autonome nervesystemet (som ikke kan styres av viljen (1, 2, 3). Angst, angstnevrose, nevrasteni (nervesvekkelse) og irritabilitet, hodepine, hjertebank, arytmi (uregelmessig hjerteaktivitet), generelt høyt blodtrykk (uten organisk årsak), frysninger, nervøs mage, irritert tarm og andre psykosomatiske lidelser.
  • Tretthet og nervøs depresjon (1, 2, 3).
  • Søvnløshet (1, 2, 3). På grunn av den søvndyssende effekten vil et uttrekk i badevannet gi gode resultater (5) før sengetid.
  • Epilepsi (1, 2, 3). Når den tas regelmessig, forebygger den epileptiske anfall. Men, den erstatter ikke behandling med antiepileptiske medisiner, selv om den kan bidra til at dosene kan reduseres.
  • Astma (1, 2, 3). Legevendelrot er mer effektiv ved forebyggelse enn behandling av akutte astmaanfall og epilepsi. Den krampeløsende og beroligende effekten hindrer bronkiale kramper, som sammen med hovne slimhinner er en av årsakene til astma.
  • Smerter (1, 2, 3). På grunn av den smertestillende effekten virker den godt mot isjias og revmatiske smerter. I tillegg virker den også utvortes (4). Her kan den påføres på det vonde området for å dempe smerter ved forstuinger i lumbago, isjias, muskulære spenninger og revmatiske smerter. Sykdommer i muskel- og skjelettsystemet. Luftveissykdommer.

    1, 2, 3 betyr at den brukes som te, kald ekstrakt og rotpulver. 4 og betyr at man lager et avkok på tørr rot.

For kattene er vendelrot som et afrodisiakum. De elsker lukten fra roten av denne planten, og ligger å vrir seg mot roten, slikker på den og begynner å spise den. Kattenes pupiller utvider seg veldig ved lukten av denne roten, så derfor antas det at dette må være godt for øynene.
Derfor ble legevendelrot brukt til å skylle øynene fra gammelt av.

Kattene merker en slags ekstase ved lukten og smaken av denne roten, og kan ved langvarig inntak av dette bli på en måte avhengig, og kattene kan få langvarige skader på innvoller.
Det som roten er best egnet til, for kattenes del, mener jeg er å tørke den og legge den inn i katteleker og/eller puter og diverse som de ligger og slapper av på. Enten om man syr leker/puter av kraftig stoff, eller strikker og tover godt.

Her på bildet får dvergkatten vår, Smiley smake på vanlig vendelrot. Dette elsker han!
Han velter seg rundt og storkoser seg med roten. Men det er veldig sjelden jeg tilbyr han dette, men han var jo heldig denne gangen og slapp å måtte dele med de andre brødrene sine.

Slik gjenkjenner du vendelrot, og ser forskjell på vanlig vendelrot og legevendelrot :

Legevendelrot (Valeriana officinalis) er en kraftig, 80-100 cm høy, flerårig plante med en kort (opptil 5 cm lang), kraftig jordstengel (rhizom) og mange tynne og lange røtter. Planten danner ingen utløpere fra basis av stengelen. Stengelen er snau eller litt håret, furete og hul, sparsomt forgreinet og ofte litt rødbrun av farge. Bladene er motsatte, ulikefinnete med 6-10 par grovtannete småblad og der endefinnen har omtrent samme størrelse som sidefinnene. De mange små, hvite eller lyserøde blomstene sitter mange sammen i tette kvaster. Planten blomstrer i juli og august. Frukten er en rund nøtt med dunhår slik at frøene kan spres med vinden.

Vanlig vendelrot (Valeriana sambucifolia) skiller seg fra legevendelrot ved å ha noe større blomster, bladene har bare 3-5 par finner, og endefinnen er normalt noe større og bredere enn sidefinnene. Dessuten danner vanlig vendelrot overjordiske eller underjordiske utløpere ved slutten av vekstsesongen.

Røttene av vendelrot lukter lite når de er friske, men får en sterk lukt når de tørker, ofte beskrevet som lukten av sure sokker. De fleste mennesker synes det er en vond lukt, men en av ti synes roten lukter godt. Mange katter, rotter og meitemark blir tiltrukket av denne lukten. Også blomstene har en ganske kraftig lukt, men ikke så ille som den tørkede roten. Man bør imidlertid være varsom med å bruke vendelrotblomster i buketter innendørs, da duften kan bli så sterk at den gir hodepine.


Vanlig vendelrot (Valeriana sambucifolia)

Anvendte plantedeler :

Valerianae rhizoma eller Valerianae radix: Rotstokken (rhizom med røtter og utløpere) av vendelrot. Det er altså de underjordiske delene av legevendelrot som brukes medisinsk, og røttene samles av planter som er to til tre år gamle. De graves vanligvis opp om høsten etter at planten har begynt å visne, men de kan også samles om våren før bladutviklingen. Konsentrasjonen av de aktive stoffene i rota hevdes å øke i den kjølige perioden og skal være høyest når planten har avsluttet årets vekst. Røtter fra planter som har vokst på tørre voksesteder sies å være bedre enn fra planter som har vokst fuktig. Rotstokken vaskes raskt, men man unngår å fjerne de tynne røttene. Ved tørkingen må temperaturen ikke overstige 40 °C og det kan lønne seg å dele rotstokken på langs før tørking. Det blir hevdet at langsom tørking gir det beste produktet med sterkest lukt. På grunn av den sterke lukten, må legevendelrot ikke tørkes eller lagres sammen med andre urter. Det blir anbefalt å oppbevare røttene i tette beholdere og de vil da kunne beholde sine medisinske egenskaper i opptil 3 år. Man må samle 4-5 kg friske rotstokker for å få 1 kg tørket droge.

Det homeopatiske preparatet Valeriana lages av roten av legevendelrot. Denne graves opp og får trekke i alkohol før løsningen filtreres og potenseres.

Anvedelse og dosering :

Legevendelrot inntas i form av urtete, tinktur, pulver eller tabletter. Te med legevendelrot kan enten lages som et kaldtvannsuttrekk, eller på vanlig måte med varmt vann. Ved kaldtvannsuttrekk overhelles 1-2 teskjeer oppskåret vendelrot med en kopp kaldt eller lunkent vann, og man lar dette stå og trekke i ca. 12 timer før roten siles fra. Man kan også trekke med kokende vann, men kaldt vann gir bedre resultater. Røtter av vendelrot må aldri få koke, da noen av de aktive stoffene fordamper eller brytes raskt ned ved koking. Mengden med urtete som man klarer å drikke, begrenser seg ofte av seg selv på grunn av den dårlige smaken. Den kan imidlertid forbedres ved å tilsette f.eks. anisfrø.

Tinktur lages ved at fint oppdelt vendelrot overhelles med dobbelt så mye 50-60 % sprit som rot, og dette får stå og trekke i romtemperatur i ca. én måned. Normal dosering av tinktur er 1-2 teskjeer i vann før sengetid. Det er viktig å bruke tilstrekkelig store doser. Å bruke bare 10-20 dråper vendelrottinktur kan man like godt la være, da det kun vil ha en suggestiv virkning. Dosen må opp i 1-2 teskjeer før man kan regne med en reell effekt. Overdosering er sjelden noe problem, selv ikke ved svært høye doser. I situasjoner med ekstremt stress hvor en beroligende og muskelavslappende virkning trengs raskt, kan en dosering på 1 teskje inntatt to til tre ganger med korte intervaller være nyttig.

Meningene er imidlertid forskjellige med hensyn til gunstig dosering av legevendelrot. Mens store doser kan være fornuftig til robuste personer, kan så lite som 5 g i uka være for mye for enkelte nervøse tilstander, og kan ha en potensielt depressiv virkning (urten er normalt ikke anbefalt ved depresjoner). Hvis man tar legevendelrot for første gang, er det generelt lurt å starte med en lav dose og heller øke på etter hvert til man oppnår ønsket virkning. Når man bruker preparater med legevendelrot som sovemiddel, tas middelet en time før sengetid, og man kan forvente å kjenne virkning i løpet av en halv time til tre kvarter.

Siden jeg har revmatisme, har jeg store planer om å tørke og teste ut denne urten i løpet av vinteren! Her hvor vi bor vokser der ikke legevendelrot, kun den vanlige vendelroten. Men frø kan kjøpes på nett og plantes, noe jeg skal bestille hjem og så til neste år.
Der vokser utrolig mye vanlig vendelrot i skogen vår ved siden av en nydelig bekk som løper rundt nesten hele det lille vakre småbruket vårt her.
Det er helt fantastisk å ha såpass mye urter og plantetyper rett rundt oss, som kan hjelpe på helseplager og diverse annet.

I går var jeg mitt skjønne barnebarn, Adeline, ute og plantet ut kattemynte, hestemynte, squashplanter og sukkererter. Enda har vi mer som skal plantes ut av salater, tomater, blomster og urter. Det er en nydelig tid på året dette her, og jeg nyter kvalitetstiden som jeg har sammen med mitt barnebarn!
Dette med urter og bruken av hva naturen har å gi oss, er noe jeg verdsetter høyt selv – og syntes er veldig verdifullt å gi videre til de neste generasjoner. Siden min datter ikke enda er så veldig interessert i dette, er det da kjekt å se lille Adeline vise stor interesse for alt dette. Hun er stadig med meg ut og plukker løvetann, granskudd og diverse urter. 
Og mer blir det nok utover sommeren og særlig høsten. Da skal det plukkes, syltes, saftes, røres og tørkes både til oss mennesker, kaniner, katter, hunder og hester.

Nostalgi på klessnoren

Det er ikke ofte at jeg opplever å bli aldri så lite nostalgisk når jeg henger opp klær på klessnoren. Men denne gangen var noe helt annet enn de andre gangene jeg har hengt opp klær til tørk.
Klærne jeg henger opp, drar tankene mine 22 år tilbake, da min herlige datter Xtine MIchelle var bare 3 år gammel.

For 22 år siden da min herlige datter var kun 3 år gammel, løp hun rundt og pratet å lekte som alle andre barn. 
Vel,- noe mer aktiv enn sine venninnner på den tiden. Mer pratsom, mer aktiv og for min del ble det mer klesvask, mer innkjøp av klær siden klærne fort ble ødelagt. Utslitte sko etter kortere tid, men likevel minst like mye kjærlighet som til månen og tilbake.
Lite visste jeg da, at hun hadde ADHD. Det var noe vi fant ut noen år senere. 
Men vi likte å være aktive, vi koste oss ute i skog og mark nesten hver dag sammen med den lille herlige Japanske Spisshunden våres. 


Michelle har alltid likt å kle seg opp i kjoler, sminke seg og pynte seg etter alle kunstens regler. Det har hoppet over en generasjon, det genet der. For jeg har aldri likt sånt selv.
Sminke og kjoler var alltid bare mer til bry enn noe annet for min del, siden jeg holdt på med hester og jobbet i stall.
Så for min del var det kjekkest med håret i en hestehale, og enten rideklærne eller dongerybukse.

Men å se lille søte herlige datteren min i kjole og pariserflette var bare så nydelig og bedårende. Det nydelige smilet om munnen hennes, høre sangene hun sang – av og til bare for seg selv, av og til sang hun til meg, og ofte sang hun for hele forsamlingen når vi var på besøk hos familie og venner,
Å få være midtpunktet var det kjekkeste som fantes syntes hun.

Og da hun fikk seg en leke microfon til å synge i, var livet helt topp! Denne rosa leke microfonen løp hun rundt med i de små hendene sine, i hele leiligheten min. Og sang av hjertens lyst!
Jeg var glad for at min nabo som bodde under meg var tunghørt, for sangene runget dagen lang hjemme i vår lille flotte leilighet. Og jammen meg var hun flink til å dikte mange sanger, sanger som aldri hadde noen ende hehe.

Heste interessen var noe som hun fikk inn med morsmelken. Hun var med i stallen helt fra hun var nyfødt, da lå hun i vognen sin og sov mens jeg gjorde rent i bokser og stelte araberhesten jeg hadde ansvaret for. Når hun ble eldre fikk hun sin første hest, en gyngehest som hun gav navnet Petronika. Petronika var nemlig navnet på den vakre araberhoppa jeg stelte og trente. Og gyngehesten hennes var brun og flott, akkurat som Petronika
Da var det på med ridehjelm hver gang hun skulle trene gyngehesten sin. Safety first.

Siden hennes pappa ikke var inne i bildet i det heletatt, var det hennes moffar som ble hennes mannlige person i livet hennes. Og til dags dato er det moffaren sin som hun kontakter først, når det er noe hun trenger å prate om. De har et helt spesielt bånd sammen, han var vært som en beskyttende engel for henne i alle år! Han har kjempet ved min side i tykt og tynt, og han har hjulpet og trøstet Michelle uansett hva det har vært for noe hun har vært lei seg for.
Han har alltid vært svak for denne skjønne og varmhjerta jenten min, min lille engel på jord pleide jeg kalle henne da hun var liten.


 Da hun var blitt noen år eldre, husker jeg vi var på et arabershow i Oslo. Da hadde hennes adoptivpappa kommet inn i bildet, og vi var en liten herlig familie.
Til min ( først store glede, men etterhvert som denne tingen pratet som om den hadde munndiarè – ble gleden gjort om til ergrelse. Derfor fant jeg på dette peket mot Michelle ) ja altså først store glede, siden denne fuglen var så morsom. Så fikk hun seg en stor leke fugl med fire tråder på, så hun kunne få den til å gå og bevege seg som hun ønsket.
Denne fuglen gikk opp trappene på hotellet, og jeg husket de i resepsjonen fikk seg mange gode lattere av hva denne fuglen klarte å finne på – og si.

Den ene dagen vi satt i bilen og kjørte fra hotellet og frem til Linnesvollen, satt da denne fuglen på fanget til Michelle og så ut vinduet i bilen. Den pratet som vanlig med sin evige munndiarè, og jeg var så lei at jeg holdt på å gå i spader….
Plutselig roper jeg ut ” Pass deg, Michelle!! Fuglen tisser på deg!! “
Fuglen fløy opp i luften fortere enn lynets hastighet, blikket til Michelle fòr ned på de pene klærne sine for å sjekke om der var kommet noen våt flekk. Men plutselig da oppdaget hun hun hva jeg hadde sagt og at en slik lekefugl ikke kunne tisse i det heletatt! Så da fikk jeg en så stilig reaksjon fra henne, at vi fremme i bilen lo så tårene trillet i evigheter. Michelle og fuglen ble merkbart stille der bak en god stund, men da var det vår tur der fremme i bilen å være plagsomme. 
For vi klarte så absolutt ikke å holde latterkrampa tilbake, hehe,

Bildet over her : Mina Adeline til ventre og Xtine Michelle til høyre. Helt utrolg hvor slående likhetstrekk de har!

Årene har gått, og vi har erfart og lært mye. Men en ting som aldri har endret seg, det er vårt mamma/datter/venninne forhold. Det har alltid forblitt det samme gode forholdet som jeg hadde håpet på da min datter var liten.
Jeg har opp gjennom årene hatt en regel, og det er at ” så lenge du kommer og sier sannheten til meg, skal jeg love å ikke bli sint “.
Den regelen er jeg utrolig glad for at jeg hadde, og den har vært en super hjelp opp gjennom årene.

Nå er min tid som mamma mye mer avslappet, jeg er blitt bestemor nå og storkoser meg i rollen som ” momma “. Det samme som Michelle kaller sin mormor for, nemlig ” momma “. For oss er dette like vanlig ord som bestemor eller mormor for dere andre. Så det har null og niks med å blande mamma og mormor rollen altså.
Michelle har en helt nydelig og fantastisk datter nå som snart fyller 3 år. Hun er full av morsomme påfunn, mange rare setninger som kommer trillende frem nå, og det er så kjekt å høre de små barnas tanker omkring troll og andre ting.
Min oppgave nå, føler jeg, er å lære videre de gamle tradisjoner. Safte, sylte, lage gelè, lage siruper, lage forskjellige eddiker osv osv osv. Rett å slett høste fra naturen, bruke naturen på alle måter. Foruten det å bare være momma som er gøy å klatre på, slepe seg etter, sitte på hesten sammen med, mase på og leke masse med.
Jeg elsker tilværelsen som mamma og momma, livet kan ikke bli bedre enn dette.


Michelle er er en helt fantastisk mamma, som virkelig fortjener all ros og godord hun kan få. Hun er ung alenemor for den nydeligste jenta jeg vet om! Så hjertevarm og god på alle måter, så omtenksom og omsorgsfull at jeg blir helt rørt.
Husker en gang i barnehagen da de viste en film fra dagene i barnehagen. Der gikk lille Adeline rundt og delte ut en blomst til hver av ungene som var ute å lekte. Tenk noe så storhjertet av en liten kropp på bare 2 år?! 
Der hadde hun plukket blomster og tenkte å gi de andre barna i barnehagen hver sin blomst fra henne..
Og da de danset inne i barnehagen, hvordan hun inkluderte de som stod mer for seg selv og så på at de andre danset. Hun tok dem i hånden sin og hjalp dem ut i dansen sammen med både henne og de andre.
Dette sier mye om ikke bare vesle herlige søte Adeline, men også mye om hennes mamma Xtine Michelle.

Elsker deg over alt, kjære datter Xtine Michelle <3 
Og du er en helt fantastisk super mamma til nydelige Adeline <3

Ja til kun norske flagg!

” Norges nasjonaldag. Dagen feires fordi Norge fikk sin egen grunnlov 17. mai 1814. Dagen kalles også grunnlovsdagen.
Norges grunnlov ble enstemmig vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll 16. mai 1814. Dagen etter, den 17. mai ble grunnloven datert og undertegnet av presidentskapet. Samme dag ble prins Christian Frederik valgt til norsk konge.
17. mai er en offentlig høytidsdag, og en offisiell flaggdag. Nasjonaldagen markeres mer i Norge enn det som er vanlig i mange andre land, blant annet med barnetog. Mange sanger, som Ja, vi elsker og Fedrelandssalmen er spesielt knyttet til 17. mai. “

Dette kommer nok kanskje til å provosere en del folk, men jeg føler veldig for å si min mening om dette temaet som har vært fremme litt. 17. mai komiteen i Ålesund har nemlig oppfordret elever ved Aspøy skole å tegne papirflagg med det norske flagget på den ene siden, og flagget til elevenes opprinnelsesland på den andre siden. Hele artikkelen kan du lese her.

Hva i helsikke??… Her feirer vi altså NORGES grunnlovsdag, ikke noen andre lands grunnlovsdag!
Vi feirer at Norge ble et fritt land, ” vi vant vår rett ” synger vi på denne dagen. VÅR rett. Tror dere at om noen norske hadde vært i et annet land, ta f. eks. Iran eller Irak – og viftet med norske flagg på deres dag som skulle feires. ( Ok, dette var et hypotetisk eksempel, husk det )
Tror dere at det hadde blitt godtatt? Svaret er et rungende nei! De norske hadde nok garantert blitt arrestert og kastet i fengsel.
Men vi norske skal være så snille og omtenksomme, vi skal godta at innvandrerne skal få vifte med deres flagg på vår dag, selv om de flaggene deres ikke betyr en skams dritt for oss denne dagen. De vifter kanskje med flagg fra land som enda er i krig, fullstendig opprør og dreper folk over en lav sko..
Jeg føler med innvandrerne, jeg går ikke til angrep på den personlig i denne bloggen! Men jeg går til angrep mot at andre flagg enn norsk flagg skal viftes med på vår grunnlovsdag​.

Norge har tilrettelagt så enormt mye for innvandrerne, de sier jo selv at det er så greit å komme til Norge ( og oppfordrer folk i landet sitt om å reise over hit ) for nordmenn er så blåøyd og dumme!
Ja jeg er helt enig, og jeg hadde forsøkt å komme meg til Norge selv også om jeg var utlending! Hvem vil vel ikke bo i et rikt land med folk som er så dumme som et stykke brød? Så lette å få til å tilrettelegge så de kan få det de ønsker, så de kan få ha synagoger og alt mulig.
Selvfølgelig hadde jeg også ønsket å komme til Norge da! 
Men altså, når det kommer til NORGES grunnlovsdag – ikke noen av de andre landene. Skal vi synke så lavt og godta at det skal brukes andre flagg enn det norske flagget? Jeg mener nei!

De som kommer til Norge burde heller være stolt over å bære det norske flagget denne dagen, delta på vår feiring av grunnlovsdagen våres. Feire sammen med oss, side ved side. Delta på vår tradisjon om å være stolte og vise frem vårt flagg, dette er tros alt ” bursdagen ” til Norges grunnlov.
Jeg drar ikke alle under samme krakk her, men snakker generelt om at utenlandske flagg ikke bør få delta på vår feiring.
Vi har nok veldig mange forskjellige meninger om dette, og jeg tenker at jeg sikkert provoserer enkelte med dette innlegget. Men dette er min mening, og føler det er rett å si min mening. Så kan vi heller være enige om å være uenige i såfall.

Skogens søte hemmelighet

Dette er utvilsomt skogens desidert største C – vitamin bombe! Den er rett å slett fullstappet med C – vitaminer fra topp til tå!
Den omtales som å være skogens svarte gull. Smaken er som en eksposjon av skog, villmark og natur – alldeles utrolig nydelig smak. Tro det eller ei.
 Aner du hva jeg snakker om?
Når jeg sier ordet gran, så tenker dere sikkert enten Jul, juletre eller annet som har med Jul og gjøre. Eller kanskje dere tenker skog!
Helt enig, det er de ordene jeg tenkte selv. Før jeg leste om noe så genialt og smakfullt som denne nydelige og søte sirupen man kan lage fra granskuddene på dette vakre treet. Så jeg tok med meg mitt herlige lille barnebarn, Adeline ut på plenen vår – for der har vi et stort grantre stående, like utenfor døren våres.
Jeg viste henne hva hun skulle plukke fra treet, og vi to plukket lenge sammen. Hun fikk sin egen lille kopp som hun kunne plukke dem oppi, og liter på liter ble plukket med både hennes små nydelige hender, og mine noe eldre og skrukkete hender.

Om du tenker på å kjøpe noen dl av denne herlige granskuddsirupen, koster det fort en liten formue! Det er dyre dl, men så lett og kjekt å lage selv.
Selv er jeg veldig opptatt av å lære bort gamle tradisjoner til mitt herlige og søte barnebarn ( for ikke å snakke om min fantastiske datter, som også begynner å vise interesse for hva jeg plukker fra naturen og lager smakfulle ting av ). Til min store glede, så begynner min herlige datter å vise denne interessen. Så nå har jeg begynt å lage en håndskrevet bok om alle disse oppskriftene og fremgangsmåtene. 
Blogg om boken med oppskrifter kommer ved en senere anledning.

De lysegrønne skuddene som er ytterst på grenene til grana er ikke bare proppet med C – vitaminer, men også garvestoff, glykosinet picein og terpen. Terpen utgjør faktisk hoveddelen i de eteriske oljene i planter og blomster.
Oppskriften ( med veilendende bilder ) kommer lenger nede i denne bloggen.

Granskudd hjelper mot både sår hals, hoste, bronkitt, influensa, skjørbuk, dårlig blodsirkulasjon, muskelsmerter, revmatisme, nervesmerter, utmattelse, munnsår, trøske, byller, mageplager, verkefinger, sår og heshet.
Granskuddene er i tillegg svettedrivende, urindrivende, galledrivende, beroligende, styrkende, astrigerende, hudirriterende, desinfiserende, antiseptisk, blodrensende og slimløsende ( hjelper bronkiene i lungene )


 

Hva granskuddsirup bl.a. kan brukes til :

 Den er nydelig til å bruke på vafler og pannekaker istedenfor syltetøy.

Selv om sirupen er søt, får du ett lite hint av noe syrlig. Dette gjør at sirupen egner seg godt til flere bruksområder:

  • på frukt og ferske bær
  • på is
  • på god ost
  • som smakstilsetting i sauser
  • i bakst
  • i frosting til cupcakes
  • i kaffe
  • til spekemat
  • til alt vilt, både i sauser og på kjøtt
  • til pannekaker og vafler
  • til krydderbakeverk
  • til å søte saus
  • til å søte dram
  • som topping på naturell joghurt
  • som topping på jordbær eller iskrem
  • miks en drink med vodka og granskuddsirup
  • som en ingrediens i dressing / drypp den over salaten
  • til viltretter
  • bland med mineralvann for litt forfriskende drikke om sommeren
  • vinaigrette
  • på blåmuggost (med kjeks selvsagt)
  • topping på fruktsalat med vaniljekesam

Der er helt sikkert mer den passer perfekt til, så om du har noen flere bruksområder til denne herlige sirupen så si gjerne fra til meg. Så jeg kan legge det til i listen her.


Mina Adeline konsentrerer seg veldig der hun står og plukker granskudd sammen med meg. Flinke barnebarnet mitt, er så stolt av henne!

Oppskriften på granskuddsirup er som følger :

ca. 4 liter med lysegrønne granskudd
Vann til det dekker skuddene
Farin

 

 

 

Først heller du ca. 4 liter med lysegrønne granskudd i en gryte, og fyller den med vann, så vannet rekker til like over granskuddene.
Dette lar du koke opp, og koke deretter i 20 – 30 minutter.

Så siler du av granskuddene, kraften er da grå og gusten. Denne siler du med et klede til kraften er ren for smuss.
Deretter skal kraften kokes inn til ca. halvparten.

 

 

 

 


Kraftens farge er ikke å vakker etter at den er blitt silet. Men når sirupen er ferdig, har denne grå kraften blitt forvandlet til et dyp burgunderfarget sirup som smaker himmelsk!

Nå skal du da ha oppi 400 – 700 gram med sukker. Prøv deg litt frem alt etter hvor sterk du vil ha sirupen.
Kokes opp, da vil sirupen bli rød alt etter hvor mye sukker du har oppi. Dess mer sukker oppi, dess stivere blir sirupen.
Den tykner mer n den blir kald.
Ha sirupen på rene tette glass, som er blitt forvarmet i ovnen før du heller i den varme sirupen.

Hva annet kan du bruke granskudd til?

Granskudd har mange bruksområde, både for å smaksette mat og for helsemessige årsaker. Men om du vil bruke granskudda til andre ting enn sirup, er det mye du kan prøve:

  • te : la granskuddene småkoke/trekke i vann
  • sylte granskudd : kok 1 liter vann, 1,5 dl hvitvinseddik, 500 gram sukker og 20 hele pepperkorn. Kok til sukkeret er oppløst. Ta vekk fra platen, tilsett 1 liter granskudd. La stå til den er avkjølt, ta det på glass og sett kjølig. Kan brukes med det samme, men er best etter en uke i kjøleskap. Bruk granskuddene på leverpostei, til viltkjøtt eller fisk, eller på burgeren ( det smaker bedre enn sylteagurk).
  • gelè
  • saft
  • i marinaden til t.d. viltkjøtt
  • til graving av vilt,
  • Olje
  • eddik
  • krydderdramm
  • krydderblandinger

    Gran og granskuddets virkning er som følger:

  • Innholdsstoffene (særlig den eteriske oljen) i grannåler gjør at de har følgende egenskaper: Aromatisk, svettedrivende, urindrivende, galledrivende, desinfiserende, antiseptisk, antimikrobiell, blodrensende, beroligende, styrkende, slimløsende (virker på sekresjonen i bronkiene), hostebefordrende, astringerende og hudirriterende.
  • Barnålene kan brukes til å lage kryddersalt : kjør salt og barnåler i hurtigmikser til barnålene er knust. Dette kan brukes til vanlig salt, men gir en noe ekstra smak av naturen og skogen.

  •  

    Granbarolje kan brukes i salatdressinger eller i marinader til f.eks. vilt.

    Unge skudd kan også hakkes eller knuses lett i en morter og has i salter, hvitvinsbowle o.l.

    Hvis du legger ned granskudd i olje får du en god massasjeolje til ømme muskler og ledd. Den samme oljen kan du også bruke til for eksempel salater..


    Jeg peker, viser og forklarer til vakre gode Adeline, som lytter spent på hva momma sier og forteller om treet. For husk at “ der bor faktisk noen spennende troll i skogen, og skogen er en plass med mange trær!
    Trollene har visst stor mage og spiser mye grøt og drikker mye vann, de har to øyne men av og til flere øyne, de hopper i sengen sin og de har hår bak. De har mange tenner og så brøler de, men de er veldig snille, “